Geert Jelle de Vries: "Er is totaal geen vertrouwen richting elkaar"

Niemand bij SC Heerenveen wil het woord 'degradatie' in de mond nemen. Maar met de thuiswedstrijd tegen koploper PSV op het programma, kan het zomaar zo zijn dat Heerenveen na dit weekend onder de rode streep staat. Oud-trainer Gertjan Verbeek, oud-speler Geert Jelle de Vries en journalist Reon Boeringa besproken de situatie vrijdag in Fryslân Hjoed.
Problemen bij SC Heerenveen
Er zijn niet alleen sportieve zorgen, ook bestuurlijk rommelt het weer. Of nog altijd. Elk jaar is er een miljoenentekort en de onvrede is groot. Wie moet de nieuwe directeur worden? Het lijkt niet het meest ideale moment om in te stappen.
Geert Jelle de Vries word genoemd als mogelijke opvolger van Luuc Eisenga. "Ze hebben mij niet benaderd. Mijn naam is gevallen bij de Raad van Commissarissen. Er werd positief op gereageerd, daar is het bij gebleven."

Cees Roozemond

Op dit moment is Cees Roozemond de grote man bij Heerenveen. Hij is de tijdelijke vervanger van Eisenga. Eisenga denkt dat hij Heerenveen door de voordeur kan verlaten, maar Gertjan Verbeek is het daar niet helemaal mee eens: "Als je een operationeel verlies hebt van 5 à 6 miljoen dit seizoen, dan ben je daar als algemeen directeur verantwoordelijk voor. Als je kijkt naar de leegloop van supporters en sponsoren... Dat is onder zijn leiding niet veranderd."
De Vries vindt het niet vreemd dat Roozemond nu tijdelijk directeur is van Heerenveen. "Dat hij nu op die stoel zit, is heel logisch. Het feit dat hij naar buiten toe doet alsof hij wil blijven zitten, is voor mij echter onbegrijpelijk", zegt de Vries.
© Omrop Fryslân
Roozemond is van voorzitter van het Stichtingsbestuur ineens doorgegaan naar de functie van de tijdelijke grote baas. Het lijkt bijna een vooropgezet plan. De Vries: "Dat vind ik niet een terechte conclusie. Hij was voorzitter van het stichtingsbestuur. Men was het er niet mee eens hoe het ging en er werd ingegrepen. Ze hebben nu gezegd: we moeten het tijdelijk oplossen. Dus het is heel logisch hoe het nu gegaan is."
"Roozemond is zelf op de stoel van Eisenga gaan zitten. Tot 1 maart vind ik dat logisch, maar als hij daarna zitten blijft vind ik dat niet logisch. Dat zou ook erg onverstandig zijn. Ik kan niet geloven dat hij niet inziet dat hij de boel niet weer op de rit gaat krijgen."

Chaos heeft effect op het veld

De bestuurlijke chaos heeft ook zijn effect op het veld. "Het is niet van de laatste jaren, het is al heel lang aan de gang. Wat in dit seizoen naar voren komt, is dat het sportief ook slecht gaat. De afgelopen jaren zijn de financiële problemen verbloemt door de positieve resultaten op het veld en de jongens die verkocht zijn", vertelt De Vries.
Boeringa: "Olde Riekerink haalt nu het minimale uit zijn spelersgroep. Hoe laconiek er de afgelopen weken over wordt gedaan, vind ik niet terecht. Want je hebt een prima spelersgroep, waarmee je echt wel in het linkerrijtje moet kunnen spelen. Zo slecht is die selectie ook weer niet."
© www.orange-pictures.nl
Een groep met Verbeek, Riemer van der Velde en Foppe de Haan maakt zich zorgen. Zij komen met een plan. De beide clubiconen hebben met Gertjan Verbeek en met oud-bestuursleden Yme Kuiper, Henk Hoekstra en Tjisse Wallendal besproken hoe zij de club er weer boven-op willen helpen. Dat plan moet er komen in samenwerking met het stichtingsbestuur, de Raad van Commissarissen en iedereen die er over mee wil denken.
De Vries: "Het probleem gaat om vertrouwen. Er is totaal geen vertrouwen richting elkaar. Het zijn allemaal mensen die het beste voor hebben met de club, dan is het niet uit te leggen dat je er niet met elkaar uit kan komen. Dan moet je weer terug naar de essentie. Er komt alleen vertrouwen als je iets van jezelf op wil geven. De mentaliteit moet veranderen, bij iedereen die wat met de club te maken heeft."

Olde Riekerink

En hoe moet het sportief beter? Beseft trainer Jan Olde Riekerink wel dat het niet goed gaat? "Als wij zorgen dat wij ons spel blijven spelen en dat we in de wedstrijden straks punten gaan halen, komen we daar vanzelf vandaan", zegt Olde Riekerink.