'Hoofdprijs' van vijftien miljoen feestelijk uitgereikt in Holwerd

Het dorp Holwerd kon vrijdagmiddag feestvieren, want de Postcodeloterij kwam naar het dorp om de cheque van 15 miljoen euro voor Holwerd-aan-Zee aan te bieden aan de Vogelbescherming en de initiatiefgroep Holwerd-aan-Zee.
Cheque van vijftien miljoen feestelijk overhandigd in Holwerd
De aanbieding zou eerst in maart op een groot gala van de loterij plaatsvinden, maar het leek de Vogelbescherming, de Waddenvereniging en It Fryske Gea veel leuker om dat in Holwerd zelf te doen. En zodoende reisde het presentatieduo Ruud Gullit en Caroline Tensen naar de Friese waddenkust om de cheque te overhandigen aan de natuurorganisaties en de initiatiefgroep.

Grootste bedrag

De vijftien miljoen komt uit het zogenoemde 'Droomfonds' van de Postcodeloterij en is het grootste bedrag dat aan een goed doel uitgekeerd kan worden. "Het is echt de hoofdprijs", zegt directeur Fred Wouters van de Vogelbescherming. Door het toekennen van de prijs heeft Holwerd-aan-Zee nu meer dan de helft van de begroting van 60 miljoen binnen. "We zijn er nog niet, maar in het dorp leeft nu echt het idee dat het project wel eens door zo kunnen gaan. Zo zien wij het zelf ook", zegt Marco Verbeek van Holwerd-aan-Zee.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Verslaggever Onno Falkena was in Holwerd
De kern van het project is het doorsteken van de zeedijk aan de oostkant van de Holwerder Pier, zodat vlakbij het dorp een nieuw meer ontstaat, met hoog en laag water. Door deze opzet word de natuur van het Wad binnen de zeedijk gehaald. Belangrijk voor de natuur en vogels, en uniek in Nederland. Het dorp Holwerd rekent er op dat Holwerd-aan-Zee niet alleen meer vogels en en vissen zal opleveren, maar ook meer toeristen. Het doel is dat de schep op zijn laatst in 2021 of 2022 de grond in gaat. De eerste fase zou voor 2025 opgeleverd moeten worden.

"Over het dode punt"

De initiatiefgroep werkt vanuit een eigen projectbureau aan de Seewei verder aan de plannen. Holwerd-aan-Zee is nog druk bezig met verscheidene andere mogelijke geldschieters voor het ontbrekende deel van de begroting. "Deze cheque heeft ons echt over het dode punt heen geholpen", zegt Marco Verbeek. "Sinds dat bekend werd, staat de telefoon geen dag stil. Holwerd-aan-Zee is weer volop in beweging. De Holwerders geloven er in en wij ook."