Geen treinen tussen Leeuwarden en Buitenpost in voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie zijn er werkzaamheden aan het spoort tussen Leeuwarden en Groningen. In Hurdegaryp en Feanwâlden worden twee tunnels 'ingeschoven'. Daarom rijden er van 20 tot en met 24 februari geen treinen, maar bussen tussen Leeuwarden en Buitenpost.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Het is de tweede keer dat het spoor een tijdje is afgesloten voor het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden. Ook half oktober was een deel van het spoor een paar dagen afgesloten. Toen reden de treinen niet tussen Buitenpost en Groningen.
Bovendien rijden er in de spits geen treinen tussen Zuidhorn en Groningen en de sneltreinen tussen Leeuwarden en Groningen rijden ook niet. Alleen de stoptreinen tussen Buitenpost en Groningen rijden wel.
De werkzaamheden zijn nodig om de veiligheid te garanderen. Een extra trein betekent een zwaardere belasting van het spoor, waardoor de regels ook strenger worden. Om daar aan te voldoen, worden bij Groningen en Hurdegaryp de spoorwegovergangen vervangen door tunnels.
Daarnaast komt er tussen Groningen en Zuidhorn over een stuk van acht kilometer een dubbel spoor, waar treinen elkaar kunnen passeren. In Zuidhorn zelf komt er ook nog een nieuwe betonnen spoorbrug. Op de oude, stalen brug was geen ruimte voor twee sporen en met deze betonnen oplossing wordt ook de geluidsoverlast verminderd.