"Niet te veel sekscontacten, dan hoef je die prik tegen baarmoederhalskanker niet"

"Je zult er maar een kind aan verliezen, dan praat je wel anders..." Dat was een van de reacties op de Leeuwarder vrijdagmarkt over het groeiende aantal ouders dat hun kinderen niet meer laat vaccineren. In politiek Den Haag wordt zelfs al gesproken over een verplichting en sancties voor wie het niet wil.
© ANP
Dat ging de meesten te ver, maar stevige uitspraken waren er bij de vleet. "Wie niet wil vaccineren moeten ze opsluiten, want het is levensgevaarlijk!" En: "Wie niet vaccineert is even slim als iemand die denkt dat de aarde plat is."
Maar tegenstanders waren er ook. "Er zijn veel verhalen over kinderen die er stuiptrekkingen van krijgen. Kun je nagaan wat voor troep erin zit. En bovendien: polio, dat komt toch eigenlijk niet meer voor?"
Freedsmerk oer vaccinatie
Een heel persoonlijk verhaal kwam van een 40-jarige vrouw die op haar tweede hersenvliesontsteking kreeg. "Het is kantje boord geweest. Ik zou dat niemand willen toewensen. Tot op heden heeft dat nog impact op mij."
Ik zei: nu lieverd, je moet maar niet te veel wisselende sekscontacten hebben, dan hoef je die prik tegen baarmoederhalskanker ook niet.
Een vader op de vrijdagmarkt
Een vader vertelde dat zijn kinderen wel waren ingeënt, maar zijn dochter niet tegen baarmoederhalskanker. "Ik zei: nu lieverd, je moet maar niet te veel wisselende sekscontacten hebben, dan hoef je die prik tegen baarmoederhalskanker ook niet." De tassenverkoper maakte daar korte metten mee: "Verplicht vaccineren en verder geen gelul!"