Hoe moet het nu verder in De Fryske Marren?

Het college van burgemeester en wethouders in De Fryske Marren is gestruikeld over zandwinning in het IJsselmeer. Maar hoe moet het nu verder? Het vertrouwen van coalitiepartijen CDA en VVD in de derde partij, de FNP is opgezegd.
Hoe moat it no fierder yn De Fryske Marren?
De fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen hebben donderdag overleg gehad, maar dat leverde niets op. De FNP stemde woensdag tegen de zandwinning en voor de VVD was het al snel duidelijk: dan kan er niet meer worden samengewerkt.
"Ze hadden al aangegeven tegen te stemmen en dat hebben ze waargemaakt", zegt Olaf Storms van de VVD. "In de coalitie heb je elkaar nodig en maak je afspraken om je eraan te houden. Als je dat niet doet, moet je daarover in overleg gaan en niet zomaar tegen stemmen."

Vertrouwen is weg

Het vertrouwen is weg, zegt de VVD'er. "Het gaat erom dat je met elkaar samenwerkt. We hadden een goed akkoord met drie partijen." De VVD wil misschien wel verder met het CDA, al wil Storms daar weinig over zeggen. "Met het CDA hebben we deze ervaring in ieder geval niet, laat ik het zo zeggen."
© Age van der Bles
Ook het CDA zegt dat het zo niet verder kan. "Wij zijn er niet uitgekomen met de FNP", zegt fractievoorzitter Jan van Zanden. "Met name richting de toekomst liggen er nog veel dossiers. Dan willen wij wel naast elkaar staan. Als je afspraken niet nakomt... Daar ligt toch de basis voor het vertrouwen. We achtten de kans groot dat dit weer zou gebeuren."

'Persbericht al klaar'

FNP'er Jan Volbeda was verbaasd. Al voor het gesprek van donderdagmiddag hadden het CDA en de VVD al een persbericht klaarliggen, zegt Volbeda. "Ze hadden al overleg gehad met hun fracties. Ik ben het gesprek begonnen met de vraag of ze nog verder wilden, maar het antwoord was 'nee'. Er was geen kans meer voor een positief antwoord."
Nu het college is gevallen, zal de FNP eruit gaan. Maar op welke wijze dat gebeurt, is nog onduidelijk. "De wethouders zullen geen deel meer uitmaken van het college. Maar stappen ze uit zichzelf op? Het kan ook zo zijn dat het CDA en de VVD het opzeggen van het vertrouwen in de FNP in de raad bevestigt en de wethouders dan wegstuurt. Dat is ook een optie."