Nieuw onderzoek: aangespoelde zeekoeten zijn verhongerd, oorzaak nog onbekend

De dode zeekoeten die massaal zijn aangespoeld aan de kust zijn verhongerd. Het gaat met name om jonge vogels. Dat zijn de eerste conclusies uit het onderzoek door onder andere Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit. Het doel van het onderzoek is om de grote sterfte te verklaren. Komt het door de containerramp of is er toch een andere oorzaak.
© NOS
In een laboratorium in Utrecht worden sinds donderdag 124 dode zeekoeten onderzocht. Het zijn alleen zeekoeten die dood zijn aangespoeld en de massale sterfte is alleen maar in Nederland. Mogelijk spelen de overboord geslagen containers van de MSC Zoe een rol. In twee containers zaten gevaarlijke stoffen, zo is tot nu toe bekend. Het gaat dan om peroxide en lithium-batterijen.
De nieren en de andere ingewanden zijn slecht, vertelt onderzoeker Mardik Leopold. De vogels hebben geen vet en spieren meer. Wat de reden is dat ze geen eten konden vinden en geen eten konden verteren, is de grote vraag.
De onderzoekers hebben verschillende monsters uit de vogels genomen. Van de veren tot stukjes lever, maag of de darmen. Als de containerramp de oorzaak is, zouden er bijvoorbeeld stukjes plastic in de ingewanden moeten zitten.
De onderzoekers hebben nu alleen maar tijd om de maag en de darmen eruit te halen. Ze moeten in korte tijd veel vogels afwerken. De komende weken maken ze al die magen en darmen open om te kijken wat erin zit.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat er zwarte rommel in de vogels zit. Dat zei Gaatske Wiersma van vogelopvang De Fûgelpits in Moddergat eerder ook al. Zwart spul in de ingewanden is een teken van extreme verhongering. Als al het vet en alle spieren zijn opgebruikt, beginnen de vogels de organen 'op te eten'. Dan wordt de lever aangetast en komen leverafvalproductien in de maag en de darmen terecht.
Voor dit onderzoek zijn 124 uitgezocht, verdeeld over de hele kust. Daarmee willen de onderzoekers bekijken of de zeekoeten die op Ameland en Schiermonnikoog (dus zeg maar recht onder de containers), aangetroffen zijn hetzelfde beeld geven als de dieren die bij Hoek van Holland zijn aangespoeld, verder van de containerramp af.
Op 15 maart moet het ministerie van Landbouw een eindrapport krijgen van dit onderzoek.
Een van de grootste containerrampen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 op zijn minst 345 containers verloren. Dat gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op onze dossiersite.