Zandwinningsbedrijf stapt mogelijk naar Raad van State

Zandwinningsbedrijf Royal Smals stapt mogelijk naar de Raad van State, nu een meerderheid van de gemeenteraad van De Fryske Marren tegen zandwinning in het IJsselmeer heeft gestemd. Volgens een woordvoerder is dat besluit gebaseerd op de mening van 'de bangen en de bozen' en heeft hij nog geen enkel deugdelijk bewijs hiervoor kunnen ontdekken.
Het zandwinningseiland zoals het er volgens Royals Smals gaat uitzien © Byld: promofilm Royal Smals
"We hebben tot nu toe miljoenen in het project geïnvesteerd aan proefboringen, golsslagmetingen en andere onderzoeken. Alles met medeweten van de gemeente, die ons immer heeft voorgehouden dat alles goed zou komen", zegt woordvoerder Allers.

"Gemeente tekortgeschoten"

Bovendien is de gemeente eigenlijk al tekortgeschoten, omdat de raad eigenlijk in november al een besluit had moeten nemen. "We hebben de gemeente die extra tijd gegund om eventuele onduidelijkheden weg te kunnen nemen. En dat komen nu plotseling allemaal bezwaren uit de hoge hoed. We willen dat niet zomaar accepteren."
Volgens directeur Resie Reijnders van Royal Smals is de gemeenteraad onder druk komen te staan door negatieve verhalen in de pers en op sociale media over de zandwinningsplannen in het IJsselmeer.
Ondanks dat het zandwinningsbedrijf intussen miljoenen heeft geïnvesteerd, heeft Royal Smals nog geen intentie om een claim in te dienen. "Wij zijn veel meer gebaat bij toestemming om met de voorbereidende werkzaamheden door te kunnen gaan. We gaan niet liggen voordat we geslagen zijn", aldus Allers.

Crisisoverleg

Donderdagmiddag houden de fractievoorzitters van de collegepartijen in de gemeente De Fryske Marren een crisisoverleg over het voortbestaan van de coalitie, nu de FNP definitief tegen de zandwinning heeft gestemd.