Puigdemont in Groningen: "Staatsgrenzen zijn niet heilig"
"Staatsgrenzen zijn niet heilig. Als een nieuwe generatie grenzen wil veranderen, dan moet dan kunnen." Dat was de kern van de boodschap van de Catalaanse president-in-ballingschap Carles Puigdemont bij zijn optreden in Groningen. Puigdemont was in Groningen voor een openbaar interview en debat op uitnodiging van professor Fries Goffe Jensma en van Arjen Dykstra van het Studium Generale.

In de stampvolle zaal zaten veel studenten, maar ook Catalanen en Spanjaarden die in het buitenland wonen. Er waren kritische vragen, maar de avond verliep verder kalm. De stelling van Puigdemont dat een nieuwe generatie de mogelijkheid moet hebben om grenzen te veranderen maakte heel wat los. Ook lang niet alle studenten waren het daarmee eens. "Het lijkt mij niet goed voor de stabiliteit", zei Bernlef-student Daan van Soeren. Hij was verder wel onder de indruk van Puigdemont, die al bij zijn aankomst een groot applaus van de zaal kreeg.
Catalaanse gevangenen
Laura Prat Bertrams van de actiegroep Spanje.cat gebruikte de gelegenheid om met Carles Puigdemont in gesprek te gaan over haar petitie om de Catalaanse gevangenen vrij te krijgen. Zij wil die petitie binnenkort aanbieden aan de Nederlandse Tweede Kamer. Bertrams vindt dat de Nederlandse politiek veel te weinig doet om de Spaanse regering onder druk te zetten.

Na de bijeenkomst was Puigdemont nog wel een buur bezig om exemplaren van zijn boek 'De Catalaanse Crisis' te ondertekenen. Puigdemont heeft de laatste weken honderden boeken getekend in het Spaans, Catalaans en Nederlands. Binnenkort komt ook nog de Engelse vertaling.
Blij met discussie
Puigdemont was blij met de discussie in Groningen. Democratie draait om de uitwisseling van ideeën en argumenten in alle vrijheid. In Spanje kan dat niet en daarna was hij blij nu in Groningen te zijn. "Ik wil leven in een land met vrijheid van meningsuiting en met vrijheid om een referendum te houden. Als dat een misdaad is, is er geen echte vrijheid. Het gaat mij niet eens om het winnen, maar om het recht om in alle vrijheid te stemmen."
Luister naar reacties op het optreden van Puigdemont
Puigdemont heeft daarmee nog precies hetzelfde standpunt als bij het volgens Spanje illegale referendum van 1 oktober 2017, toen de Spaanse politie probeerde te voorkomen dat Catalanen hun stem uitbrachten. "Een nieuw referendum zou een mooie oplossing zijn", vindt de Leeuwarder Catalaan Guillem Belmar, "maar dan wel graag op basis van een onderhandelde overeenkomst tussen beide partijen."
Maar zoals het nu in Spanje gaat, zit dat er voorlopig niet in. Puigdemont houdt zelf ook rekening met die mogelijkheid. "Ik houd er rekening mee dat ik nog een tijd in het buitenland moet wonen. Niet omdat ik dat zo mooi vindt, maar als dat nodig is om in vrijheid ons verhaal te vertellen, dan doe ik dat."

De Catalaanse leider legde uit dat, als het aan hem ligt, een onafhankelijk Catalonië 'een heel ander land' wordt als het hedendaagse Spanje. "Wij willen geen klein Spanje worden, maar een heel andere staat, die veel democratischer en groener is." De Catalaanse strijd gaat volgens hem niet alleen Spanje, maar heel Europa aan. "Willen we een Europa waar politici worden opgesloten voor hun opvattingen? De Catalaanse crisis is ook een Europese crisis."
Carles Puigdemont vond het zelf een mooie avond