Oudste fietser van Nederland: "Op de fiets kom je op plekken waar je, op mijn leeftijd, anders niet komt"

De oudste fietser van Nederland is 97 jaar en woont in Heerenveen. Gerrit Scheenstra pakt regelmatig nog de fiets. Bijvoorbeeld voor een tochtje naar de Weerribben. Dat leverde hem De Gouden Trapper op: de prijs voor de oudste nog actieve fietser van Nederland.
Gerrit Scheenstra grutsk op syn trofee
Scheenstra kreeg de prijs dinsdagmiddag in Den Haag uit handen van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. De prijs is het startsein van het project Doortrappen. Dit project heeft als doel doel ouderen erop te wijzen dat fietsen op leeftijd geen bezwaar hoeft te zijn.
© Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
De afgelopen twee jaar heeft Scheenstra zo'n 6.400 kilometer gefietst. Zijn geheim? "Ik heb mijn hele leven gefietst en ik heb mijn hele leven aan sport gedaan. En ik heb goed geleefd. Ik heb nooit gerookt, of ja, de laatste 50 jaar niet meer. En ik heb altijd lekker gegeten. Dat is ook belangrijk."
Scheenstra hoopt dat hij een voorbeeld is voor leeftijdsgenoten. "Op de fiets kom je op plekken waar je, op mijn leeftijd, anders niet komt." Scheenstra adviseert wel om op je 70ste te beginnen met fietsen, niet op je 90ste.
De Feanster heeft ook verstand van fietsen: hij heeft namelijk bijna veertig jaar bij Batavus gewerkt.