Wereld Radio Dag: Steven Alkema: "Blijf vooral luisteren!"

Het is deze woensdag Wereld Radio Dag. Een mooie dag om stil te staan bij de mensen die radio mede mogelijk maken: de luisteraars! Want wie luistert er eigenlijk naar de Omrop? En waarom? Wat betekent radio voor hen? Femke de Walle zocht vijf trouwe Omrop Fryslân-luisteraars op en sprak met hen op de plek waar ze de Omrop het vaakst aan hebben staan.
© Omrop Fryslân, Femke de Walle
Steven Alkema (26) uit Harlingen luistert nog niet zo lang naar de Ormop. Maar het was voor hem zo duidelijk als wat: die commerciële zenders in Hilversum vindt hij niets. "Als er in Zeeland wat gebeurt, dan is dat nieuws, maar dat interesseert mij niet zoveel." En het weer in Amsterdam hoeft hij ook echt niet te weten. Hij wil weten hoe het komt in Harlingen! Komt er storm of niet? Want dat heeft meteen gevolgen voor zijn werk.
Steven is getrouwd en heeft twee kinderen. Voor zijn eigen bedrijf, Alkema Overslag & GWW Service, verhuurt hij zichzelf als kraanmachinist. Hij is vooral in en rondom de haven van Harlingen te vinden, bijvoorbeeld bij het laden en lossen van schepen. Radio is voor hem de vriend die tegen hem aan praat terwijl hij het werk doet. "Hij staat altijd aan. En altijd op de Omrop."

Waar staat jouw radio, Steven?

"Hier in de keet heb ik één staan. Die gaat aan zodra ik binnenstap. Op de Omrop. Altijd. 's Ochtends de luiken open en de radio aan. Dat is het eerste wat ik doe. En op de kraan, no? Daar staat hij ook altijd aan. Thuis heb ik de radio trouwens ook altijd aan. Maar vooral 's middags heb ik het drukker met het werk en het gezin, dus dan hoor ik niet alles, maar hij staat wel altijd aan op de achtergrond. Het hoort er gewoon bij."

Waarom is die radio zo belangrijk voor jou?

"Arbeidsvitaminen! Ik vind het gewoon gezellig op de achtergrond. Ik vind het leuk om zo een beetje op de hoogte te blijven van het nieuws, het weer en alles wat er verder speelt. En Omrop Fryslân is mooi regionaal, dus dan weet je wat er in de buurt gebeurt. Het werkt gewoon fijn. Als je bezig bent en je hebt de radio niet aan, dan denk je: wat is het hier stil! Dan mis ik toch een bepaalde sfeer."

En waarom Omrop Fryslân?

"Ik hoef niet te weten wat er in Zeeland gebeurt. Dat interesseert mij niet zo. En de landelijke zenders pakken het gemiddelde weer van Nederland; de Omrop concentreert zich op het weer van hier. Voor het werk dat ik doe, is het weerbericht van groot belang. Op deze manier blijf ik goed op de hoogte."
Weer dat Friese geneuzel? Daar verstaan we geen enkele moer van!
Steven Alkema

Maar jij bent nog een jonge kerel, en men zegt weleens: de Omrop is voor oude mensen. Krijg je dat weleens te horen?

"Dat hoor ik weleens, inderdaad. Dat ze vragen: waarom luister je daar naar? Een van mijn klanten is een Nederlands bedrijf. Die mannen snappen sowieso niet waarom ik naar de Omrop luister. Die klagen ook altijd als ik de radio van de machine weer op de Omrop heb gezet: "Och, zitten ze weer met dat Friese geneuzel? Daar verstaan we helemaal geen enkele moer van!", hoor ik dan. Ik vind dat juist mooi. Daar herkennen ze mij ook maar weer aan. Dat weten ze ook: oh, hij is er weer geweest. Dan staat de radio weer op Fryslân. Bij andere radiostations wordt hetzelfde cassettebandje elke dag wel vijftig keer herhaald en dan hoor je hetzelfde liedje wel vier keer per dag. Ik vind dat dat bij de Omrop niet zo is. Er is meer afwisseling in de muziek die de Omrop draait, is ook veel breder. Dat vind ik mooi."

Wat was voor jou een bijzonder radiomoment?

"Dat was eind vorig jaar, in december. Ik hoorde mijn broer in de Muzyk yn Bedriuw-muziekquiz en dacht: ik wil weleens tegen hem spelen. Als een wonder kwam ik erdoor en won ik ook nog van hem. Een paar dagen later echter overleed onze vader en heb ik er wel even over nagedacht om het af te blazen, om niet verder te gaan. M'n hoofd stond er niet naar. Ik dacht: ik bel af. Maar rond een uur of tien 's ochtends heb ik toch de knoop doorgehakt en meegedaan, want het leven gaat ook door. En van zoiets krijg je ook weer veel positieve energie. Bovendien vond ik het zo mooi dat Arjen (Overmaat, red.) mij na de quiz nog even condoleerde buiten de uitzending om. Dat gaf een goed gevoel. En dat is ook weer zo'n voorbeeld waarom ik luister naar Omrop Fryslân. Ik zou iedereen die luistert dan ook op willen roepen: blijf vooral luisteren!"
Steven Alkema