Hoe zat het nu precies met de zandwinnig in het IJsselmeer?

Het is al jaren een thema in de gemeente De Fryske Marren: de zandwinning in het IJsselmeer. Woensdagavond wordt er in de gemeenteraad van De Fryske Marren gested over de zandwinning. FNP liet vorige week weten zich tegen de plannen te keren. Factievoorzitter Olaf Storms van de VVD legde maandag een bom onder de coalitie als de FNP definitief tegen de plannen stemt. Andries Bakker, politiek verslaggever bij Omrop Fryslân legt het een en ander over deze kwestie uit.
Sânwinning De Fryske Marren
"Het plan van Royal Smalls is om dertig jaar lang, twee miljoen kuub zand te winnen voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen en allerlei andere zaken", zo zegt Bakker. "Het zand in de rivieren van ons land is bijna op. Toen heeft dat bedrijf gezegd: 'Het IJsselmeer zou voor ons een mooi gebied zijn om zand te winnen.'Al yn 2007 waren de eerste gesprekken in toen nog de gemeente Gaasterland-Sloten en in 2011 werd het akkoord gesloten.

Wat is het 'probleem' met de zandwinning?

Het is niet zomaar iets, dat plan van Royal Smalls. De bedoeling is dat er zo'n vijf kilometer uit de kust bij Oudemirdum zand wordt gewonnen. Het grootste thema, vooral bij de oppositie, burgers en natuurorganisaties, is dat se bang zijn dat de kust erg vervuild raakt. Dat kan geluidsoverlast zijn, lichtvervuiling, maar ze zijn ook bang voor de negatieve gevolgen voor de recreatie.
De zandfabriek is door de stemmenverhouding van de baan.
Andries Bakker, politiek verslaggever Omrop Fryslân

Wat zijn de gevolgen van de zandwinning?

Er is nu een college van VVD, CDA en FNP. Zij zijn in 2018 begonnen met hun regeerperiode en in het collegeakkoord staat niets over deze zandwinning. Dat hebben ze gedaan omdat het in 2012 al mondeling besloten was.
Collegepartij FNP wil zich nu, na geluiden uit de bevolking en zo'n 15.000 handtekeningen, terugtrekken uit dit mondelinge akkoord en tegenstemmen. CDA en VVD zijn hier fel op tegen en twijfelen over het vertrouwen in hun coalitiepartner. Toen heeft de VVD gezegd dat zi niet meer met de FNP in het college wilen zitten."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Uiteindelijk ligt de beslissende stem bij de gemeenteraad. In een eerdere situatie waren er twaalf stemmen voor en tegen. Toen kwam het op de FNP aan, die zeven stemmen heeft. De FNP heeft gezegd dat ze tegen zullen stemmen, dus dan is de stemmenverhouding 12 voor, 19 tegen. De zandfabriek is daarmee echt van de baan."
Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen heeft gezegd dat ze het bij de gemeente laat, maar je weet nooit wat voor krachten er nog vrijkomen. Misschien dat het Rijk zich nog met deze kwestie zal bemoeien, maar dan zal de zandfabriek niet bij Oudemirdum komen", zo besluit Bakker.