"Nee tegen zandwinning hoeft niet te leiden tot val college Fryske Marren"

De "nee" van de FNP in De Fryske Marren tegen de zandwinning in het IJsselmeer hoeft niet te leiden tot de val van het college. Dat zegt fractievoorzitter Jan Volbeda van de FNP in It Polytburo.

CDA en VVD: vertrouwen in FNP geschonden

De andere collegepartijen, CDA en VVD, vinden dat het vertrouwen in de FNP is geschonden, nu de partij zich vorige week keerde tegen de winning van zand bij Oudemirdum, een week voor het finaledebat in de gemeenteraad.
© Omrop Fryslân
Als politicus moet je niet altijd zeggen: Wij blijven bij onze zaak. Je moet de eerlijkheid en openheid hebben om te zeggen: Met de wijsheid van nu, willen we bijsturen.
Jan Volbeda
Volbeda geeft toe dat de politiek zich heeft verkeken op de ingrijpende plannen, het dertig jaar dag en nacht winnen van zand op een werkeiland met gebouwen tot 22 meter hoog.

Genoeg vertrouwen in college?

De gemeenteraad van De Fryske Marren neemt woensdag een besluit over de zandwinning, maar door de koerswijziging van de FNP is nu een meerderheid tegen. De vraag is nu wat er met het college gebeurt. Het CDA en de VVD zijn voor de zandwinning. Het is niet duidelijk of er bij die partijen genoeg vertrouwen is om het college te laten voortbestaan.