D66 wil 65 miljoen uit Friese reserves halen voor het klimaat

Alle lijsttrekkers van D66 bij de provinciale verkiezingen willen dat provincies het geld uit de reserves uitgeven aan klimaatregels. In heel Nederland gaat het dan om vijf miljard euro dat in het klimaat moet. Dat geld in de reserves komt vaak uit de verkoop van aandelen aan energiebedrijven, zoals Nuon in Fryslân.
© Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
In Fryslân moet er, als het aan D66 ligt, 65 miljoen euro uit de reserves worden gehaald voor het klimaat. Lijsttrekker Romke de Jong: "We willen subsidies bieden aan projecten voor bijvoorbeeld energieopslag, maar we willen ook graag alle woningen en bedrijventerreinen in 2040 energieneutraal hebben. En er moet een 'open energiefonds' komen, waarbij iedereen leningen kan aanvragen om de eigen woning energieneutraal te maken.
Wij willen graag laten zien wat wél kan.
D66-lijsttrekker Romke de Jong
Een week geleden riep het CDA juist nog op om niet door te slaan in de milieu-ambities. Maar volgens D66-lijsttrekker Romke de Jong zijn de klimaatplannen van zijn partij geen reactie daarop. "Wij willen graag laten zien wat wél kan. We denken dat we heel veel maatregels en oplossingen zijn. Ik denk dat we eruit moeten kunnen komen."

"D66 slaat door"

Gedeputeerde en CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe zegt dat zijn partij wel wat wil doen aan het klimaat, maar dat D66 doorslaat. "Wij willen graag naar de uitvoering van de plannen van het Parijs-akkoord. We trappen dus niet op de rem, maar we geven groen gas. Het moet alleen wel betaalbaar zijn. D66 zei al: al het geld naar het klimaat. Dat mag, maar dan slaan ze door. Dat betekent geen geld naar andere vormen van economie, niet naar cultuur, niet naar openbaar vervoer. En het geld van Nuon hebben we voor een groot deel al uitgegeven. Dat kan niet nogmaals uitgegeven worden."
© Omrop Fryslân, Karen Bies
Dat het met het klimaat een minuut voor twaalf is, ziet De Rouwe niet zo: "We doen ook al heel veel, ook in Fryslân. Het belangrijkste blijft dat het betaalbaar is. Niet alles kan. Wij doen het op een redelijke manier."

Fryslân mooi achterlaten

De Jong op het commentaar van De Rouwe: "Het klimaat leeft, dat zien we ook in het land. En het gaat er niet om wat er niet kan, maar wat er wel kan. Dat laat D66 nu zien. Er is draagvlak. Mensen willen een mooi Fryslân achterlaten. ook voor de komende generatie's. Dat kan nu."