Regionale omroepen werken samen aan betere onderzoeksjournalistiek

Omrop Fryslân, RTV Oost, RTV Drenthe en RTV Noord bundelen de krachten op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Het is voor het eerst dat de regionale omroepen in Noordoost-Nederland structureel gaan samenwerken op redactioneel gebied.
Regionale omroppen wurkje gear foar bettere ûndersykssjoernalistyk
Media-minister Arie Slob heeft maandag 11 februari in de studio van RTV Oost het startschot gegeven voor het samenwerkingsproject. Slob is erg te spreken over het plan.

Goos de Boer

Het samenwerkingsproject wordt gecoördineerd door Goos de Boer; een ervaren onderzoeksjournalist van RTV Noord met ook ervaring als leidinggevende. Hij initieert en stimuleert de gezamenlijke onderzoeken van de vier omroepen. Daarnaast draait hij journalistiek mee bij de onderzoeksprojecten.
© Omrop Fryslân

Containerramp

"Een voorbeeld is bijvoorbeeld de containerramp", licht eindredacteur Janjelle Ringnalda van Omrop Fryslân toe. "Daar kunnen we prima verslag van doen, maar een volgende stap is om er verder in te duiken en te kijken naar vragen als hoeveel schepen varen er eigenlijk en hoe vaak verliest een schip lading. Daar moet je tijd insteken om dat uit te zoeken en dat hebben we vaak niet omdat het volgende nieuwsverhaal er alweer is. We vergeten zo het onderzoek weleens en dat moest dus anders."
Met de samenwerking kunnen de omroepen elkaar steunen. "Zo waren bij ons een poos geleden de slechte balkons fan jaren zeventig flats in het nieuws, en zulke balkons zijn er ook in Groningen."
Met dit plan is nu een coördinator die de verhalen van de omroepen bekijkt en als er een verhaal in meerdere provincies speelt, zoekt hij daar journalisten bij. "We zijn nu aan het kijken naar de drugscriminaliteit in het noorden."
De vier omroepen betalen allemaal mee aan het project en dat is goedkoper dan dat ze allemaal apart zouden doen.
Janjelle Ringnalda over de samenwerking
© Omrop Fryslân, Sybren Terpstra