IJsfontein Dokkum eindelijk op z'n plek

De ijsfontein van Dokkum wordt eindelijk op z'n plek gezet. De koperen fontein wordt maandagochtend door de Mannen van Staal naar zijn plek van bestemming gebracht. En dat is met zo'n bouwwerk nog een hele operatie.
IIsfontein Dokkum lang om let dan dochs te plak
Het Culturele Hoofdstadjaar is al weer even voorbij in Fryslân. Een van de meest besproken projecten was dat van de elf fonteinen. Maar er waren uiteindelijk maar tien. Tot maandag, wan dan wordt de ijsfontein van Dokkum eindelijk op z'n plaats gezet op de markt in Dokkum.
Bram Hulsman is projectleider van de provincie Fryslân. Hij is trots op het eindresultaat: "Dit was by far de moeilijkste fontein van de elf. Het heeft iets langer geduurd, maar nergens ter wereld bestaat een ijsfontein. Het uitdokteren van hoe dit in elkaar zit, heeft de nodige tijd gekost."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Denkwerk

Het project is al in 2017 begonnen. "Het denkwerk is echt enorm geweest", geeft Hulsman toe. "Maar als je kijkt hoe mooi het allemaal in elkaar zit, dat is echt fantastisch." Onder de fontein zitten allerlei kabels en leidingen. "Dit is een chaos van koelleidingen en draden met sensoren voor de aansturing van de vernevelingsinstallatie. Die zorgt voor water in de lucht. De nevel slaat neer op de sculptuur die onder nul is en dan krijg je ijsvorming. Als 'ie aanstaat krijg je een fantastisch mooie, witte fontein. We hebben testen gedaan en je ziet dat je ieder uur een ander beeld hebt."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Verslaggever Bauke Deelstra volgde de tocht door Dokkum
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra