Waddengemeenten hebben zorgen over verloop containerberging in Noordzee

It Fryske Gea en de Waddeneilanden hebben zorgen over het verloop van de berging van de containers die nog op de zeebodem liggen. Ze zijn benieuwd hoe snel het gaat en hoeveel containers nou eigenlijk geborgen zijn.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
André Borsch, van het bedrijf dat het afval verwerkt, zegt dat hij afgelopen week maar anderhalve container heeft binnengekregen. Begin januari verloor de MSC Zoe honderden containers.
Rijkswaterstaat zegt begrip te hebben voor de zorgen op de eilanden. "Het gaat inderdaad niet in een razend tempo, maar vergeet niet: het is een gigantische klus die nog maanden gaat duren", zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat.
Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat
"Zorgvuldigheid gaat echter voor snelheid", zegt De Feijter. "Er gebeurt wel degelijk wat, maar de berger is onder meer afhankelijk van het weer." Zo bleven de bergingsschepen zaterdag aan de wal vanwege de zuidwesterstorm. Zondag zijn ze weer aan het werk gegaan.
Afgelopen week werd bekend dat er veel meer containers van de MSC Zoe zijn gevallen. Het gaat intussen om 345.

"We hebben delen van honderd containers naar boven gebracht"

"We weten nu waar ze allemaal liggen", zegt De Feijter. "De onderzoeken van de zeebodem en de vaargeul boven de eilanden zijn afgerond. Dat was onze prioriteit om te zien waar alles precies lag en dat hebben we nu in kaart gebracht."
Hoeveel containers er nu precies geborgen zijn, kan De Feijter niet zeggen. "We hebben delen van honderd containers naar boven gebracht."
Eind januari zocht verslaggever Remco de Vries uit hoe de berging van containers in zijn werk gaat.
Nog steeds spoelt veel troep aan op de eilanden. Afgelopen zaterdag was het weer raak door de zuidwesterstorm, zegt Richard Kiewiet van It Fryske Gea op Ameland. Kiewiet wil maandag een loonbedrijf inzetten om de troep op te ruimen.
Op Terschelling spoelde dit weekend ook troep aan op het strand. Maar wat erger is, zo vindt burgemeester Bert Wassink, is dat de troep nu ook aan de Waddenzeekant wordt gevonden. Wassink is bang dat het nog lang niet is afgelopen.
Eén van de grootste containerschepen van de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 op zijn minst 345 containers verloren. Dat gebeurde boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossiersite.