Containertroep blijft aanspoelen op de Waddeneilanden

De zuidwesterstorm zorgt ervoor dat weer veel troep aanspoelt op de Waddeneilanden. Het gaat om spul uit de containers die begin januari van het schip de MSC Zoe zijn gevallen. Het strand op Ameland ligt momenteel alweer vol met troep. Ook op Terschelling blijft spul uit de containers aanspoelen.
© André Borsch
Het gaat weer om dezelfde spullen als eerder. Speelgoed, schoenen en andere troep vullen weer de vloedlijn op de eilanden. Natuurbeheerder Richard Kiewiet van It Fryske Gea: "We zijn nu zes weken verder en het wordt niet beter. Het valt echt vies tegen."
Het zijn vooral grote stukken die aanspoelen. Die zijn redelijk gemakkelijk op te ruimen zegt Kiewiet: "We willen maandag een loonbedrijf inschakelen. Deze troep moet niet onder het zand terecht komen. Met dit weer gebeurt dat al wel vrij snel. Er ligt gewoon te veel en dat moet worden opgeruimd."
Kiewiet is bang dat de aandacht voor de gevolgen voor de ramp verslappen: "De aandacht moet er op blijven. Want zoveel is er nog niet uit zee gehaald. Kijk maar in Harlingen. Daar ligt amper troep dat uit zee is gevist."
André Borsch van bergingsbedrijf BDS, het bedrijf dat het afval verwerkt, bevestigt dat. Borsch zegt dat ze deze week maar anderhalve container hebben binnen gekregen. Kiewiet wil dat de vissers weer worden ingeschakeld. Die zijn volgens hem heel geschikt om de troep uit zee te halen en hun visgebied weer schoon te krijgen.
Natuurbeheerder Richard Kiewiet van Ameland en burgemeester Bert Wassink van Terschelling

Terschelling

Op Terschelling spoelt nu aan de Waddenzeekant spul aan. Elke dag wordt in de haven spul afkomstig uit de containers uit het water gehaald: "Ik herken de troep van het strand. In de haven is het er makkelijk uit te halen. Alleen ligt het er de volgende dag weer" zegt burgemeester Bert Wassink. Op het strand is het beeld niet anders: "Daar spoelen nu veel afstandsbedieningen aan. Het is alleen lastig een goed beeld te krijgen omdat we 30 kilometer strand hebben."
Wassink is bang dat het nog wel jaren door kan gaan: "We hebben bijvoorbeeld ook heel lang last gehad van wikkels van colaflesjes. Jarenlang hebben we die teruggevonden op de stranden. Dat gaat met deze troep niet anders worden."
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minimaal 345 containers verloren. Dit gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.