Aankomst Sint Piter in Grou is vreedzaam verlopen; demonstranten stonden met tekstborden

Sint Piter is zaterdagmorgen om half elf in Grou aangekomen met zijn helper Swarte Pyt voor het kinderfeest. Zo'n vijftien demonstranten van Kick Out Swarte Pyt stonden er om actie te voeren. Ze hadden tekstborden bij zich met de tekst 'Pyt = rasisme'. In overleg met de gemeente Leeuwarden stonden ze in een weiland aan de andere kant van het water waar de boot van Sint Piter aankwam.
Oankomst Sint Piter
Na de aankomst maakte Sint Piter een tocht door het dorp. Veel mensen stonden op de kade om de goedheiligman de hand te drukken. Kinderen stonden klaar om hun tekeningen te geven.
Terwijl de kerkklokken op de achtergrond waren te horen, riepen de demonstranten 'Swarte Pyt is rasisme' en 'Swarte Pyt kin net'.
Volgens Joyce Beukema van Kick Out Swarte Pyt stonden ze in het weiland op een goede plek. "Je kunt ons zien en horen, dus we hebben ons doel behaald. Het waait hard, maar de megafoon doet het goed. Het is hier veiliger dan in het dorp, maar ik had het wel mooi gevonden als we een stilteprotest hadden gehad in het dorp. "
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Joyce Beukema van Kick Out Swarte Pyt
Burgemeester Ferd Crone heette Sint Piter en Swarte Pyt welkom. Sint Piter en Swarte Pyt waren blij dat ze er waren. "Met de harde wind ging het 'spaans'!"
"Er is niks gebeurd, en ik ben blij dat het goed is gegaan", kijkt Ferd Crone terug. "De demonstranten hebben zich aan de spelregels gehouden." Volgens hem hebben de kinderen amper iets gezien van de demonstranten. "Het is prima gegaan. De demonstranten hebben hun punt kunnen maken."
"Het was een van de leukste intochten, iedereen was vrolijk, het zonnetje was erbij, maar het was wel koud. De kinderen stonden vooraan en de ouders verderop, zo hoort het ook, want het is een kinderfeest. En er waren veel ouderen, want het is tegelijk een reünie."
Twee mensen die op provocerende wijze in discussie gingen, zijn door de politie gevaagd van het evenemententerrein te gaan.
Auke Zeldenrust praat met burgemeester Ferd Crone
Sint Piter komt altijd op de zaterdag voor zijn verjaardag, op 21 februari, aan. Vanwege de voorjaarsvakantie is dat deze keer een week eerder.