Douwe de Vries na WK-goud: "Sven sleept ons er doorheen"

Douwe de Vries en Sven Kramer zijn elkaar dankbaar voor de ploegenachtervolging bij het WK Afstanden. De Nederlandse mannen pakten vrijdag een gouden medaille. De ploeg, met daarin ook Marcel Bosker, waren meer dan 2 seconden sneller dan nummer twee Noorwegen.
Goud voor Friese schaatsers bij ploegenachtervolging
De 5000 meter van donderdag, waar Kramer als derde eindigde, zorgde wel voor wat twijfel. Kramer: "Zeker na gisteren is het allemaal wat minder zeker hoe je rijd. Toch mooi dat je zo'n ploegenachtervolging kan afleveren."
Ook De Vries was blij na afloop van de gouden race: "Dit betekent veel. Helemaal na zo'n vorig jaar, wat een afvaller was. Mooi dat dit hele seizoen de vorm goed is."
Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries op it WK ôfstannen © Orange Pictures
De ploegenachtervolgingen eerder in dit seizoen heeft Kramer regelmatig laten schieten. Nu rijd hij er wel en is goud meteen het gevolg. Dat is geen toeval volgens De Vries: "Ik ben blij dat Sven meedoet. Hij doet het meeste werk. Hij sleept ons er doorheen."
"Is het eindelijk een keer andersom", reageert Kramer meteen. De Vries lachend: "De hele zomer sleep ik hem er door heen, blij dat hij mij er nu weer doorheen sleept."

Generatieverschil

Kramer: "Ik zeg het als grap, maar het is geen grap. Zomers kom ik te laat uit mijn bed, ben ik te laat op de training en staat Douwe al een kwartier te wachten. Met pijn en moeite kan ik net meekomen. En vandaag is het een keer andersom."
Daar heeft de 36-jarige De Vries wel een verklaring voor: "Een generatieverschil, denk ik. Haha."