A7-blokkeerders maken bezwaar tegen DNA-registratie

Zeven mensen die zijn veroordeeld voor het blokkeren van de A7 bij de landelijke Sinterklaasintocht van 2017 hebben bezwaar ingediend tegen de afname van hun DNA. Dat meldt hun advocaat Tjalling van der Goot. Iemand die is veroordeeld tot een taak- of gevangenisstraf moet van de wet DNA afstaan. Drie mensen hebben nog geen DNA afgestaan.
© ANP
Volgens hun advocaat Tjalling van der Groot willen de blokkeerders hun DNA wel afstaan, maar willen ze niet dat het in een databank terecht komt. "Ze zeggen dat hun DNA niet van belang kan zijn voor opsporing van toekomstige strafbare feiten", zegt Van der Groot. Pas nadat ze celmateriaal afgestaan hebben, kunnen de blokkeerders bezwaar maken tegen de verwerking van dat materiaal tot een DNA-profiel.
Het Openbaar Ministerie kan hen, als het moet, aanhouden om ze tot medewerking te verplichten. Het is nog niet bekend wanneer de bezwaren door de rechtbank in Leeuwarden behandeld zullen worden.
Tjalling van der Goot, advocaat van de A7- blokkeerders
Het grootste deel van de 34 blokkeerders kreeg in november door de rechtbank een taakstraf van 120 uur opgelegd. Degenen die een grotere, coördinerende rol hadden, kregen straffen van 180 tot 200 uur. Initiatiefnemer Jenny Douwes kreeg een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijk celstraf.