Aantal misdrijven in Fryslân daalt, maar vooral zedendelicten minder vaak opgehelderd

De politie registreerde in 2018 21.875 misdrijven in Fryslân, terwijl dat er in 2010 nog bijna 32.000 waren. Het aantal is wel iets hoger dan het jaar ervoor. Van die misdrijven in 2018 waren 345 zedendelicten. Vooral van de zedendelicten worden er maar heel weinig opgehelderd. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vrijdag bekend gemaakt worden.
© ANP
De meeste misdrijven waren afgelopen jaar in Leeuwarden. Op Schiermonnikoog had de politie het minst te stellen met criminaliteit; daar werden maar 45 misdrijven geregistreerd. Verwonderlijk is dit natuurlijk niet; in de ene gemeente wonen veel meer mensen dan de andere. Daarom heeft het CBS ook uitgerekend hoeveel misdrijven er per 1.000 inwoners worden gepleegd. En dan krijgen we een opvallende top 5 van Friese gemeenten.
© Omrop Fryslân
Landelijk groeide het aantal zedenmisdrijven sinds 2016. Ook in Fryslân is dat zo. Zedenmisdrijven zijn misdrijven van seksuele aard, zoals aanranding en verkrachting, maar ook grooming en sexting. Grooming is wanneer een volwassene een kind benadert om met hem of haar uiteindelijk ook seksueel contact te kunnen hebben. Sexting is het verspreiden van naaktfoto's of seksueel getinte berichten. Vaak gebeurt dat tegen de wil van degene op de foto.

Minder opgelost

Wat vooral opvalt aan de cijfers over zedenmisdrijven is dat er steeds minder opgehelderd worden. In Fryslân werd in 2018 maar 16,5 procent van die delicten opgehelderd. In 2010 was dat nog ruim 60 procent. En onder 'opgehelderd' verstaat het CBS het volgende: 'Misdrijven waarbij tenminste één verdachte bij de politie bekend is, ook al is deze voortvluchtig of ontkent hij/zij het strafbare feit te hebben gepleegd'. Het betekent dus niet eens dat voor 16,5 procent van de aangiftes ook iemand veroordeeld is.
© Omrop Fryslân
Ook landelijk worden steeds minder zedendelicten opgehelderd, maar sinds 2017 is het percentage in Fryslân zelfs lager dan het landelijke percentage.