170 boswachters naar Schiermonnikoog om containertroep op te ruimen

Ruim 170 boswachters zullen donderdag de rommel uit de containers van containerschip MSC Zoe op Schiermonnikoog opruimen. Heel veel troep is intussen al opgeruimd, maar vooral op het wildere terrein ligt nog altijd rommel. Op de oproep om mee te helpen om dit op te ruimen, werd massaal gereageerd door de boswachters. "Het hadden er wel 300 kunnen zijn", vertelt verslaggever Remco de Vries.
170 boskwachters nei Skier
De 170 boswachters gaan in vijf groepen aan het werk vanaf 08.00 tot 15.00 uur. Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, is er ook bij. Naast boswachters doen er ook vrijwilligers en kantoorpersoneel mee aan de grote opruimactie. Het strand is eerder door vrijwilligers en het leger schoongemaakt, toen de meeste containerspullen aanspoelden.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries

Nog altijd niet alles opgeruimd

Eerder staken verschillende boswachters al de handen uit de mouwen op Terschelling en Vlieland om daar de containertroep op te ruimen. "Wie denkt dat alle rommel intussen is opgeruimd, heeft het mis", aldus Remco. Het ligt nog overal. En vooral ook in de Noordzee. "Vissers hebben nog altijd last van de rommel uit de containers."
© Omrop Fryslân, Remco de Vries

Onderzoek door de politiek

Woensdag bleek dat er bijna 60 containers meer van containerschip MSC Zoe zijn gevallen. In plaats van 291 containers gaat het om in ieder geval 345 containers, berekende de rederij MSC. Dat zorgt voor boze reacties, onder andere in de Tweede Kamer. De politiek zal onderzoek doen naar de containerramp en wil met de betrokken minister praten over wat er gedaan kan worden om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Remco de Vries legt uit wat er precies gaat gebeuren