Friezen rijden in steeds oudere auto

Het aantal personenauto's ouder dan vijftien jaar is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in Fryslân worden de auto's steeds ouder.
© Omrop Fryslân
In 2018 was bijna 29% van de auto's in Fryslân tussen de 15 en 40 jaar oud. In 2000 was dat nog geen 10%. Het aandeel groeit dus flink. Het stijgt zelfs sneller dan het aantal andere auto's.
Vooral de auto's die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn, de 'jonge youngtimers', zijn steeds populairder. Dit komt bijvoorbeeld omdat auto's van die leeftijd fiscaal interessant zijn voor ondernemers. De bijtelling wordt bij die auto's namelijk berekend op basis van de dagwaarde en niet op basis van de prijs die de nieuwe auto had, zoals bij auto's jonger dan 15 jaar.
Sinds 2014 zijn auto's ouder dan 25 niet meer vrijgesteld van wegenbelasting. Een auto moet nu 40 jaar of ouder zijn om die vrijstelling te krijgen. Dat is dan ook terug te zien in de cijfers. Sinds 2014 daalt ook in Fryslân het aantal auto's dat tussen de 25 en 40 jaar oud is.
© Omrop Fryslân