Crone: Sint Piter moet doorgaan maar mensen mogen ook demonstreren

Burgemeester Crone van de gemeente Leeuwarden is nog volop in gesprek met het comité Kick Out Swarte Pyt om een goede plek te vinden voor de aangekondigde demonstratie bij de intocht van Sint Piter in Grou, komende zaterdag.
Crone: Sint Piter moat trochgean mar minsken meie ek demonstrearje
De burgemeester heeft de afgelopen dagen geprobeerd om de demonstratie te voorkomen, door afspraken te maken tussen de protesterende groep en het comité dat de intocht van Sint Piter organiseert, maar dat is niet gelukt.
"Het is een ingewikkelde discussie", licht burgemeester Ferd Crone toe. "Mensen die het feest organiseren, hebben geen racistische bedoelingen. Er zitten kenmerken aan die op een ver verleden kunnen terugvoeren waarvan ik ook snap dat mensen daar gevoelig voor kunnen zijn."
"Sinterklaas en Zwarte Piet zijn allang geen boemannen meer waar je vroeger bang voor was, maar het zijn kindervrienden en het is een kinderfeest. Maar hoe zorgen we ervoor dat het racistische dat eraan kan kleven en waarvan soms ook anderen last hebben, dat we dat veranderen. Daar ga ik niet over, daar gaat het dorp Grou over."
"Sint Piter is een intens feest, dat wordt voorbereid op de scholen en dat mag niet worden verstoord. Maar mensen hebben ook het recht om te demonstreren."
Partijen hebben wel met elkaar gesproken, maar komen op korte termijn niet tot een oplossing. "Ze mogen demonstreren, maar het feest moet ook doorgaan. We bepraten nu hoe dan en waar en met hoeveel mensen ze mogen demonstreren. We gaan naar een plek zoeken en moeten binnenkort knopen doorhakken. De situatie in Grou is lastig vanwege de kleine straten."
Over de inzet van de politie kan Crone nog niets zeggen. "We zorgen voor de veiligheid en voor zo min mogelijk overlast."
© Omrop Fryslân
Burgemeester Ferd Crone
In herberg Oer it Hout in Grou is woensdagavond een besloten informatievergadering voor de inwoners van Grou. Dan geeft de burgemeester een toelichting over waar de bewoners rekening mee moeten houden.
Het comité Kick Out Swarte Pyt heeft op Facebook aangekondigd zaterdag naar Grou te komen om te demonstreren bij Sint Piter. Ze willen dat van 10.00 tot 12.00 uur doen op het Halbertsmaplein. De actievoerders willen met een bus komen die uit Groningen vertrekt en via Dokkum en Leeuwarden rijdt.