Plastic afval vooral op Schier en Rottum, oostelijk Ameland nog niet in kaart

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn al goed op weg met het in kaart brengen van het plastic in het Waddengebied. Het plastic afval, dat door de containerramp in zee viel, is met name op Schiermonnikoog en Rottum aangespoeld. Dat meldt RTV Noord. Ook op Ameland is dat waarschijnlijk het geval, maar dat beeld is nog niet compleet.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
"We zitten echt te wachten op een aantal mensen die even helemaal naar de oostpunt van Ameland willen lopen", zegt Tjisse van der Heide, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de collega's van RTV Noord. Met name over die oostkant van het eiland is nog niet genoeg informatie bekend. "Naarmate je verder naar het westen gaat, ligt er minder van", zegt Van der Heide over de verspreiding van het plastic afval.

Naar de eilanden

Staatsbosbeheer is woensdagmorgen met een schip afgereisd naar de eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog om te kijken hoe het daar is met de vervuiling.
Via een website kunnen mensen helpen om het plastic in kaart te brengen.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.