Nieuwe film van Mirjam de With, Taiki, in Zweden opgenomen

Regisseur Mirjam de With, bekend als regisseur van de Omrop Fryslân-serie De Keet, heeft een nieuwe telefilm gemaakt. De familiefilm heet Taiki en gaat woensdag in Amsterdam in première. Taiki is Japans voor Wolf.

Zoektocht naar een jongetje

Taiki gaat over de zoektocht naar een jongen die op vakantie in Zweden uit de auto wordt gezet, en daarna verdwijnt. Zijn ouders zetten hem uit de auto, maar als ze spijt krijgen en terugrijden naar de plek waar ze hem achterlieten, is het jongetje verdwenen.
Het verhaal is afkomstig uit Japan. De With las een stukje in de krant over een jongetje dat dagenlang in Japan was vermist, nadat zijn ouders hem uit de auto hadden gezet. Ze knipte het artikel uit en stopte het in haar inspiratiemap.

Wolf

Dat de film in Zweden is opgenomen, heeft twee redenen: ten eerste is De With gek op het land en heeft ze er gestudeerd. Ten tweede werd er voor de film een locatie gezocht waar ook echt wolven voorkomen. "Inmiddels is dat gewoon in Nederland, maar toen de film twee jaar geleden werd opgenomen was dat nog niet zo", legt Mirjam uit.
© Dutch Features

Sneeuw en hittegolf

Bij aankomst in Zweden lag er nog sneeuw vertelt De With. "Ik heb nog met de auto vastgezeten." Later volgde er een hittegolf. "Het was zelfs zo heet, dat de waterval die in de film een rol speelt een tijd was opgedroogd. Het mooie daarvan was dat we hoorden dat achter de waterval een sluis zit. Van de autoriteiten mochten we de sluis zelf bedienen, waarna we zelf konden bepalen hoeveel water er naar beneden kwam."

Wolfhond

De wolf speelt een belangrijke rol in het verhaal. Over het algemeen luisteren die dieren niet heel goed, dus wordt in de film van een wolfhond gebruik gemaakt. Toevallig is er een Nederlander die in Zweden woont en wolfhonden heeft.
De première van Taiki is woensdag in Amsterdam. De film draait in Zweden mee in twee filmcompetities. De With gaat zelf eind maart naar het Zweedse Malmö voor het festival daar. Op 18 februari is de film op televisie te zien op NPO 3.