Leeuwarder familie gaat al pannenkoeken bakkend op reis door Europa

Een gezin uit Leeuwarden maakt binnenkort een bijzondere reis van een half jaar door Europa. Sonja Onclin (35), Tim Oudkerk Pool (39) en hun kinderen Anique (9) en Yulan (4) zullen pannenkoeken bakken voor mensen die het minder goed hebben dan wij in Nederland. Zo willen ze verbinding zoeken en cultuur van andere Europese landen opdoen.
© Omrop Fryslân
Met zijn vieren zullen ze in een campertje door Europa rijden. "Voordat we kinderen hadden, in 2007 was dat, hebben we ruim een half jaar door Azië gereisd", legt Tim uit. "Dat gevoel willen we heel graag weer een keertje terug en ook beleven met de kinderen." "We hadden zoiets van: als we het willen gaan doen, moeten we het nu doen. De kinderen zijn nog vrij jong, dus dan is het nog mogelijk om zoiets te ondernemen", zegt Sonja.

Gezelligheid en verbinding

Het wordt niet gewoon wat rondrijden en vakantie vieren, maar het doel is om pannenkoeken te bakken van streekproducten voor andere Europeanen. Sonja: "We willen heel graag iets doen voor mensen die het minder goed hebben, eenzame ouderen, vluchtelingen, weeskinderen, en toen kwamen we op het idee om pannenkoeken te bakken. Pannenkoeken staan voor gezelligheid, verbinding en kind zijn. Eigenlijk iedereen vind een pannenkoek wel lekker."
© Erikjan Koopmans en Renske de Boer
Leeuwarder gezin gaat pannenkoeken bakken in Europa
De reis draait echter niet alleen maar om pannenkoeken bakken, legt Sonja uit. "Maar vooral ook om samenzijn, onthaasten en leren van elkaar." Sonja komt uit de communicatiewereld en Tim uit het onderwijs.
Ze hebben globaal een route uitgestippeld, maar eigenlijk gaan ze op de bonnefooi. Tim: "Eerst naar Portugal, daar verblijven we in het huisje van mijn schoonzusje en zwager, vlak onder Lissabon. Van daaruit grofweg naar Griekenland. Het klinkt heel makkelijk en het is een heel eind, maar we zien wel waar we uitkomen." "Verder niet teveel plannen", aldus Sonja. "Gewoon lekker gaan."

Stay on Tour

Mensen kunnen de reis met de naam Stay on Tour volgen via onder andere Facebook en Instagram. Dochter Anique gaat ook nog vloggen. Ze krijgt een eigen YouTube-kanaal, maar de naam daarvoor moet nog worden bedacht.