PODCAST: Merijn gaat plastic te lijf met een surfplank van afval

Nog steeds spoelen er spullen aan op de Waddeneilanden dat afkomstig is van de containers die in het begin van het jaar van een vrachtschip zijn afgevallen. Steeds meer mensen worden zich bewust van de kwetsbaarheid van de wereld.
Een van deze mensen is Merijn Tinga uit Leeuwarden. Als 'Plastic Soup Surfer' gaat hij de strijd aan met een afvalplank.
Podcast Wrâldferbetterers: Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer
Tinga is een bioloog en kunstenaar. Hij is jaren bezig met het opruimen van plastic. Als kite surfer zag hij hoeveel plastic troep er in de zee drijft. Hij maakte een surfbord van afvalplastic, en als 'Plastic Soup Surfer' voert hij actie om plasticafval te verminderen.
Voor een nieuwe reeks met podcasts is verslaggever Karen Bies met Tinga langs het strand gegaan. Hij staat centraal in de eerste aflevering in de serie 'wereldverbeteraars'. Het is de bedoeling om mensen die de wereld willen verbeteren op een regelmatige basis aan het woord te laten.
Verslaggever Karen Bies in gesprek met 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga
Merijn Tinga is opgegroeid in Groningen. Hij woont niet in Leiden. Volgens hem zijn producenten verantwoordelijk voor het plastic afval, maar hij zegt dat ze der lang niet genoeg op worden aangesproken.
Producenten wijzen volgens hem altijd op de verantwoordelijkheid van burgers en consumenten. Tinga wijst producenten erop dat ze zelf dan moeten doen.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.