Legionella aangetroffen in kleedkamers van sportcomplex in Leeuwarden

Er is legionella aangetroffen in het sportcomplex Wiarda in Leeuwarden. In de kleedkamers van de voetbalclubs FVC en Blauw Wit mag daarom voorlopig niet gedoucht worden.
© Google Streetview
Op de deuren van de kleedkamers hangen briefjes waar op staat dat de normen overschreden zijn. Er zouden meer dan 1000 kolonievormende eenheden (KVE) zijn per liter water. Volgens het adviesbureau Hydroscope ligt de norm op 1000 KVW in een liter drinkwater. Het bestuur van de club KVC heeft mensen verboden om in de besmette kleedkamers te douchen.
De kleedkamers van een sporthal die aan het complex vast zit, zijn niet besmet. Die douches worden nu gebruikt door de voetballers.
© Omrop Fryslân
Volgens het gezondheidsinstituut RIVM kan een legionellabesmetting "heel soms" voor ernstige longontsteking zorgen. Mensen kunnen er aan sterven. Er bestaat geen vaccin tegen legionellabesmetting. Een behandeling met antibiotica is wel mogelijk.
Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers.
Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar, meldt het RIVM, en de meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabesmetting inademen.
Twee jaar geleden had het sportcomplex Wiarda ook last van de legionellabacterie. Toen konden mensen er wekenlang niet douchen.