Recordaantal deelnemers rijdt 'milde' winterfietselfstedentocht

Er doen dit jaar 1200 mensen mee aan de winterfietselfstedentocht, en dat is een record, zegt de organisatie. De milde weersomstandigheden zouden de oorzaak zijn.
© Winterfytsalvestêdetocht
Er zijn veel mensen die zich pas op het laatste moment hebben ingeschreven. Dat zegt Eric Lansu van de organisatie. Volgens hem komt dat door het weer.
Weerman Piet Paulusma verwacht dat de zon er flink bij komt, en dat het vijf of zes graden wordt.
"Het wordt een mooie fietsdag", zegt Lansu. "Je kunt het bijna geen wintertocht meer noemen. Maar het blijft wel een tocht voor echte bikkels. Door de wind krijgen mensen het zomaar koud." Bij de editie van 2016 hadden mensen het zelfs zo koud, dat de tocht halverwege is stilgelegd.

Code geel

De fietsers zijn 's ochtends vroeg van start gegaan. De temperatuur lag toen rond het vriespunt. Het KNMI heeft een weerwaarschuwing afgegeven, wegens kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Code geel geldt tot 11 uur zondagochtend.
Volgens Lansu was het 's ochtends vroeg nog wel glad, maar hij meldt ook dat er goed gestrooid is.
Er zijn niet alleen deelnemers uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland, en Noorwegen. En er is ook een deelnemer uit Australië. Al is die volgens Lansu niet speciaal voor de elfstedentocht naar Leeuwarden gekomen.

Finish

De finish is dit jaar bij de Bonkevaart. Andere jaren was de finish bij de Elfstedenhal. Daar was nu de start nog wel, maar 's middags is de hal niet beschikbaar. Dan is er een ander evenement.
Lansu vindt dat niet erg. "Het was altijd lastig om de sfeer er goed in te krijgen, omdat de hal zo groot is. Bij de Bonkevaart gaat dat misschien gemakkelijker." De finish van de 'echte' Elfstedentocht, op schaatsen, is op de Bonkevaart.

Sneek

Behalve de elfstedenocht van ruim 200 kilometer, die begon in de Elfstedenhal in Leeuwarden, wordt er vanuit Sneek ook een kortere versie van de tocht verreden. Die route gaat langs zeven van de elf steden, en is 90 kilometer lang.
De winterfietselfstedentocht wordt geörganiseerd door Friesland Beweegt. Die stichting wil mensen stimuleren om vaker de fiets te pakken, niet alleen in de zomer, maar ook 's winters.