Stijn Schaars over slotfase: "Ik wist al: dit wordt een penalty"

"Ik zag dat de scheidsrechter naar het beeldscherm werd geroepen en toen wist ik al: dit wordt een penalty." Dat zei aanvoerder Stijn Schaars van Sportclub Heerenveen zaterdagavond na het duel met Vitesse. De Friezen speelden met 2-2 gelijk na een bizarre slotfase in het Gelredome yn Arnhem.
Oanfierder Stijn Schaars
"Met 3-1 is het namelijk over, maar ik ben blij dat het een penalty was", volgens Schaars. "Je hebt de VAR een keer mee en een keer tegen. Dat is hetzelfde als met de scheidsrechter."

Beter dan tegen AZ

Sportclub Heerenveen speelde tegen Vitesse beter dan in het duel van vorige week tegen AZ Alkmaar. "In de vorige wedstrijd tegen AZ speelden we anders. Dat werkte niet, we waren niet balvast en toen was die ploeg een maatje te groot. Vandaag hadden we echter meer energie en konden we het spel creëren.
Skiedsrjochter Martin van den Kerkhof
Scheidsrechter Martin van den Kerkhof had meteen in de gaten wat er aan de hand was. "Ik zie spelers naar de grond gaan, ik heb alleen niet kunnen waarnemen of daar sprake was van een overtreding", vertelt hij "Ik heb de situatie vanuit meerdere hoeken bekeken. Maar hij werd echt gehinderd om de bal in te koppen."

"Geen pijl op de VAR te trekken"

Voor trainer Jan Olde Riekerink van Sportclub Heerenveen was dat echter niet het geval. Hij kon pas na het doelpunt van Vitesse merken wat er ging gebeuren. "Ik had het idee vanaf de kant dat er enorm werd geduwd in het strafschopgebied."
"Ik dacht dat die situatie al was geweest, maar na de aftrap zagen we dat de scheidsrechter werd weggeroepen. Voor mij is er echter geen pijl op te trekken wat de beslissingen van de VAR zijn. We hebben er namelijk genoeg tegen gehad."
Trainer Jan Olde Riekerink
Jizz Hornkamp maakte zaterdagavond zijn debuut als rechtsback bij de ploeg. "Deze stap heeft me wel goed gedaan. Ik weet nu hoe m'n kansen zouden zijn als spits", vertelt hij. "Toen ze naar me toekwamen, was dat geen verrassing."

"Linssen supergevaarlijk"

Hornkamp moest het meteen al opnemen tegen de beruchte Bryan Linssen. "Ik weet wat ik zelf kan, maar ik weet ook dat Bryan Linssen supergevaarlijk is in de zestien meter. Daar heb ik op proberen te focussen. Dat hij alsnog scoorde, is balen."
Ook Hornkamp is verbijsterd over de bijzondere slotfase. "Ik denk dat we 'm allang af hadden moeten maken en met drie punten naar huis hadden moeten gaan. Maar toch ben je uiteindelijk superblij dat je met nog een punt naar huis gaat."
Jizz Hornkamp