Dichtslibben recreatieplas Nannewiid bij Oudehaske aangepakt

Er moet snel wat worden gedaan aan het dichtslibben van het Nannewiid, de natuur- en recreatieplas bij Oudehaske. Over een paar jaar kunnen mensen niet langer zwemmend naar de overkant, maar moeten ze er overheen lopen.
© Nannewiid
Daarom is er een stichting opgericht die op korte termijn met een plan van aanpak komt. Het is een initiatief van recreatievereniging van het Nannewiid, die hier al jaren mee bezig is. Volgens voorzitter Jan Ykema is achterstallig onderhoud het grootste probleem. De plas is in 1994 voor het laatst uitgebaggerd, maar daarna is er niets meer aan het onderhoud gedaan. Met de nieuwe stichting moet dat worden aangepakt.
De stichting is in gesprek met de gemeente, provincie, Staatsbosbeheer en andere belanghebbenden. Voor het baggeren alleen is geen geld beschikbaar. Daarom kiest de stichting voor een bredere aanpak om voor meerdere subsidies in aanmerking te komen.
Zo willen ze aansluiten bij het initiatief Feannetië, dat Heerenveen op de kaart moet zetten als watersportplaats, en bij de plannen om het Tjeukemeer aan te pakken. Het Nannewiid zou voor elektrische sloepen een verbinding kunnen vormen tussen Heerenveen en het Tjeukemeer. Het Nannewiid zou daarnaast ook als waterbassin gebruikt kunnen worden, mocht er weer een hittegolf komen.
Jan Ykema van de stichting