Aukje de Vries over de Afsluitdijk: "Ik dacht: niet weer

"Ik dacht: niet weer." Dat is de eerste reactie van Aukje de Vries, die voor de VVD in de Tweede Kamer zit, over de problemen bij de Afsluitdijk. De bruggen en sluizen zijn niet betrouwbaar, dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen.
Draaibrug bij Kornwerderzand © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De problemen komen door een fout in de software. Alleen door goed menselijk handelen zijn er nog geen ongelukken gebeurd. Het ministerie is op de hoogte en onderzoekt de oorzaken.
"Er zijn eerder problemen geweest met de bruggen en sluizen", weet De Vries. "Als het warm is, moeten de bruggen worden gekoeld en er waren problemen met de printplaten. Ik ben blij om te horen dat er geen gevaarlijke situaties zijn geweest."
De Vries is wel bezorgd over een passage uit de brief van Van Nieuwenhuizen, die gaat over stremmingen. In de komende 1,5 tot 2 jaar wordt de dijk, en misschien ook de vaarroute, vijf tot zeven nachten afgezet.
Een passage uit de brief: Om de objecten uiteindelijk aan alle eisen te laten voldoen, is meer tijd nodig mogelijk 1,5 - 2 jaar. Dit voorjaar wordt de (softwarematige) aansturing van een aantal kritieke veiligheidsfuncties hersteld. De huidige inschatting is dat de weg en/of vaarweg in deze periode maximaal 5 tot 7 nachten gestremd moet worden i.v.m. de noodzakelijk uit te voeren testen. In deze periode ontstaat ook meer zicht op de verder nog uit te voeren werkzaamheden en daarvoor benodigde uitvoeringsduur.
"Dat is verschrikkelijk lastig, want het is een belangrijke weg voor Fryslân. Wij willen er bij de minister op aandringen de stremmingen te beperken, want veel mensen hebben er last van. En wij willen weten of dit probleem op zichzelf staat of niet. Kunnen er meer bruggen zijn met deze softwareproblemen? Dat is heel vervelend voor de mensen, het moet worden opgelost."
Jacob Stelwagen in gesprek met Aukje de Vries