Steeds meer burn-outs door toenemende werkdruk: "Ineens ging het niet meer"

Steeds meer mensen krijgen burn-out klachten. Vooral werknemers met een vast contract lopen vast met een burn-out op het werk. Dat blijkt uit de Arbo-balans, dat iedere twee jaar verschijnt. Het aantal werkenden met dit soort klachten lag in 2007 nog op 11%, tien jaar later zit dat op 16%.
© ANP
TNO, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Nederlands Centrum voor Beroepsziektes en het Rijksinstituut onderzoeken en publiceren dat gezamenlijk. Alinda Talsma had een leuke, goede, maar drukke baan en door een combinatie van werkdruk en zware familieomstandigheden was dat plotseling voorbij.
Alinda Talsma
"Toen was duidelijk dat het helemaal niet meer ging. Ik was extreem onrustig en concentreren ging ook niet meer. Ik was doodmoe en kon niet normaal met iemand praten. De dingen die ik deed, moest ik heel rustig doen om het leven weer proberen op te pakken."
Therapie en yoga hebben haar er weer bovenop geholpen. En ook praten met vrienden en familie hielp.
Hoe zorgde Alinda Talsma ervoor dat zoiets niet weer gebeurt?
"Zorgen voor een stabiele, fijne thuisbasis. Verder ben ik nu zzp'er."
Ze heeft ontslag genomen en is voor zichzelf begonnen. Zo kan ze zelf bepalen welke opdrachten ze aanneemt en hoeveel uren ze eraan besteedt. Ze wisselt stressvolle dingen af met rustiger werk.
"En ik zorg ervoor dat ik naast werkzaamheden en de leuke dingen die ik doe, ook veel thuis ben om op te laden. Dat doe ik door alleen te zijn."
Een advies wel Alinda ons wel meegeven: "Kijk naar wat voor jou belangrijk is. Het is voor iedereen weer anders. Je voelt zelf wel aan wat voor jezelf belangrijk is."