Nieuwe brug over de Tjonger: weken overlast voor het verkeer

De brug over de Tsjonger, bij Langelille, wordt vernieuwd. De huidige brug is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebouwd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De werkzaamheden zullen wekenlang overlast voor het verkeer opleveren.
© De Fryske Marren
In februari wordt gestart met de sloop van de oude brug. Het is daarna de bedoeling dat de vervangende brug in april kan worden gebruikt. In de weken dat er aan de brug wordt gewerkt, zal er geen doorgang zijn voor gemotoriseerd verkeer. Dat wordt met borden zo'n vijftien kilometer omgeleid. Fietsers en wandelaars krijgen een kleine, tijdelijke brug vlakbij de werkzaamheden.
De nieuwe brug komt er compleet anders uit te zien dan die van nu. De brug wordt zo'n drie meter hoog, met een doorgang van tien meter breed voor het scheepvaartverkeer. De uitvoering zal worden gedaan in zwart en grijs staal. De brede betonnen staanders die nu nog bij de brug staan, worden vervangen door slanke pilaren in een donkere kleur. Hierdoor lijkt het alsof het riviertje meer ruimte krijgt.
Het volledige project kost zo'n 500.000 euro.