Gedeputeerde Johannes Kramer heeft vertrouwen in de toekomst van biologische landbouw

Gedeputeerde en FNP-voorman Johannes Kramer trekt zich niets aan van de kritiek op zijn ideeën, en die van zijn partij, voor een overgang naar een volledig biologische landbouwsector in de toekomst.
Biologyske sipels © Shutterstock.com
Uit verschillende hoeken komen sceptische reacties binnen op de plannen van de FNP, die vorige week naar buiten kwamen. De reacties kwamen onder andere van landbouworganisatie LTO. Volgens hen zou het de Nederlandse concurrentiepositie te veel ondergraven.

Concurrentie neemt toe

Kramer denkt dat biologische landbouw met minder boeren op termijn economisch gezien het beste perspectief is voor de sector. De concurrentie uit de landen die goedkoper kunnen produceren, neemt steeds meer toe.
En de sector wordt overspoeld met steeds meer regels en eisen, die het boeren lastiger maken. Daarbij ziet Kramer een toenemende vraag naar verantwoorde landbouwproducten, waar de consument meer voor wil betalen.
Johannes Kramer over biologische landbouw
Johannes Kramer © Omrop Fryslân
Kramer is ervan overtuigd dat er op deze manier ook in de toekomst een gezonde landbouwsector in Fryslân mogelijk is. Niet van de één op de andere dag, maar in een periode van zo'n vijftien tot twintig jaar moet het mogelijk zijn.