Gleonkoppen van Feanwâlden willen een nieuwe plek

De Gleonkoppen, een groep jongeren in Feanwâlden, wil graag een eigen plekje hebben. In de plannen voor het MFC waren ze niet meegenomen, maar dinsdagavond kwam daar verandering in: de gemeente lijkt nu 83.000 voor de jeugdsoos beschikbaar te stellen.
© Facebook, Jeugdsoos de Gleonkoppen
"Als je een dorpshuis of MFC bouwt, is dat voor iedereen. Dus ook voor de steeds groter wordende groep jongeren in het dorp", vertelt Oege Hiddema, secretaris van Stichting Doarpshûs MynSkip. "Toen we in 2017 de eerste plannen presenteerden, hadden we alleen een kelder voor kinderen van twaalf tot zestien jaar.

Oudere jongeren binden

"Maar ook de oudere jongeren, de groep van zeventien tot twintig jaar, willen we altijd kunnen vinden. We gingen er vanuit dat er wel genoeg zou zijn", vervolgt Oegema. "Maar die oudere jongeren moet je als dorp wel aan het dorp willen binden."
Oege Hiddema van Stichting Doarpshûs Myn Skip.
De oude jeugdsoos heet De Wâldpyk, maar die naam willen de jongeren uit Feanwâlden niet aanhouden voor de nieuwe plek. "Wâldpyk werd toch een beetje in kwaad daglicht gesteld. We dachten: we doen het anders. Gleonkop is een typische bijnaam voor iemand uit Feanwâlden", zegt een jongere uit het dorp.
Op dit moment huren de jongeren een kelder in het kerkgebouw. "We proberen nu een grotere kelder te krijgen, maar daarvoor hebben we wel steun van de gemeente nodig."
De jongere vertelt over de nieuwe jeugdsoos
De jongeren hangen nu rond op verschillende plekken in het dorp. Daardoor is de verbinding weg. Stichting It Doarpshûs vroeg de jongeren om iets nieuws op te zetten. "We kwamen er al snel achter dat de plek te klein is voor de groep die we er onderdak willen geven. Dus nu hopen we dat er plek komt voor de groep achttienplussers en dat we dan iedereen in de kelder kunnen uitnodigen", vertelt een van de jongeren.
Er zijn al verschillende acties en initiatieven opgezet om geld in te zamelen, zoals een carwash en collecte. "Het dorp staat volledig achter ons, dus we verwachten nog wel wat geld op te kunnen halen."