Het gaat weer beter met de Friese roodbonte koe

De toekomst van de Friese roodbonte koe ziet er eindelijk weer wat rooskleuriger uit. Dat zegt Durk Durksz van Stichting Behoud Roodbont Fries Vee. Vorig week werden er veertig koeien van de slacht gered, er kan makkelijker worden gefokt en steeds meer boeren gaan weer van de koe houden.
Petear Fryslan Hjoed Frysk readbûntekij: makliker fokke en mear oandacht
Het was feest bij de stichting voor het behoud van het Friese roodbonte vee. Vorige week kwam het bericht dat er veertig koeien van het uitstervende ras van de slacht waren gered. Wat is er veranderd in vergelijking met 2018? "Het grote verschil is dat de negatieve spiraal waar we in zaten voorbij lijkt te zijn", vertelt Durksz.

Met DNA-analyses in het stamboek

Sinds december staan er meer Friese roodbonte koeien in het stamboek. Dat komt omdat de koeien nu ook met DNA-analyses worden ingeschreven. Voorheen konden koeien alleen in het stamboek staan als alle informatie van zowel de vader als de moeder was bewaard.
Durk Durksz: "Het kwam veel voor dat de informatie over de vader of moeder niet goed werd bijgehouden. Er stonden maar 480 koeien in het stamboek. Nu met deze nieuwe regel is dat aantal al opgelopen tot zeshonderd. Er zijn dus eigenlijk veel meer zuivere Friese roodbonte koeien dan dat we wisten. Die komen nu tevoorschijn."
Ynstart boer Brunia
DNA-analyses zijn niet alleen belangrijk voor de telling, maar ook voor het fokken. "Het fokken is moeilijk bij een kleine populatie. Hoe groter het stamboek, hoe breder de genetische populatie is waarmee je kunt fokken." Een van de boeren die hiermee bezig is, is Jaring Brunia uit Raard. Hij heeft net een roodbonte koe gekocht die niet in het stamboek staat.
Omrop Fryslân volgt al een paar maanden het leven van 'Jeltsje it Frysk readbûnte kjeltsje' en ook Stichting Behoud Roodbont Friese Vee in hun missie om de Friese roodbonte koe te redden. Kijk hier voor een overzicht.