Twee 18e-eeuwse verwaarloosde huizen in Woudsend vol enthousiasme gerenoveerd

Verrot hout, scheve muren, kapotte vloeren; twee 18e-eeuwse huizen in Woudsend stonden er verwaarloosd bij. Veilingmeester en taxateur Machiel Dijkstra zag wel wat in de bouwvallen en kocht de huizen op. Nu, zeven jaar later, zijn de huizen compleet gerestaureerd en kun je er zelfs in slapen.
Restaureare húskes Wâldsein
De vroegere eigenaar van de huizen aan de steeg in Woudsend nam contact op met Dijkstra toen hij zijn woningen wilde verkopen. Er was al tien jaar niets meer aan de huizen gebeurd en ze verkeerden in slechte staat. Dijkstra wilde de huizen bekijken en werd meteen enthousiast. "De sfeer, authenticiteit, tegeltableaus en het houtsnijwerk. De geschiedenis sprak mij direct aan", zegt Dijkstra. "Ik wist dat het slecht onderhouden was, maar dat er zoveel werk achter vandaan kwam, had ik ook niet verwacht."
De sfeer, authenticiteit, tegeltableaus en het houtsnijwerk. De geschiedenis sprak mij direct aan
Machiel Dijkstra, veilingmeester en taxateur
Toen Dijkstra de woningen kocht, dacht hij dat de restauratie één of twee jaar zou gaan duren. Daar had hij zich op verkeken. "Er komen veel mensen om de hoek kijken bij een project als deze", vertelt Dijkstra. "Er moesten vergunningen worden aangevraagd, we hebben een bouwstop gehad en er moeten rapporten worden opgemaakt. Dat kost veel tijd en energie."

Oude stijl

"Als je het mij nu vraagt, dan zou ik het nooit gedaan hebben. Maar over een jaar zeg ik dat ik het zo weer zou doen", zegt Dijkstra. Timmermannen, een schilder, dakdekkers, meubelrestaurateurs; veel vakmensen hielpen Dijkstra om de huizen volledig in ere te herstellen.
© Omrop Fryslân
Intussen zijn de huizen zowel van binnen als van buiten een rijksmonument. Ze mogen in de toekomst niet weer verbouwd worden, zodat ze in deze staat blijven bestaan. Precies dat was de bedoeling van Dijkstra. "Ik zag het in een slechte staat, maar ik zag ook wat het kon worden. Ik zag de spullen er al in staan. Als je begint, is er geen weg meer terug. Het kan of heel goed of niet, en ik heb denk ik voor de juiste weg gekozen."
© Omrop Fryslân

Museum en B&B

Dijkstra heeft van het ene huis een museumkamer gemaakt. Jaren is hij bezig geweest met het verzamelen van 18e-eeuwse spullen, zodat de kamer zo origineel mogelijk is. Mensen kunnen volgens hem nu goed zien hoe rijkere families vroeger leefden. Dat de huizen niet aan arbeiders toebehoorden, viel af te lezen aan de tegeltableaus en houtversieringen.
Het andere huis is een 18e-eeuws 'bed and breakfast' geworden, maar dan met moderne zaken als een wc, douche en vloerverwarming. Restaurant 't Ponkje gaat de B&B runnen. In maart dit jaar kunnen er mensen slapen. "Ik ben blij dat het bijna klaar is, dat het gebruikt kan worden en dat ik het de mensen kan laten zien", aldus Dijkstra.
© Omrop Fryslân