Bijzonder vergaderen op duurzaam vergaderschip 'De Vooruitgang'

In 1898 werd het schip 'De Gebroeders' in Amsterdam gebouwd als zogenaamde Katwijker. Dat is een beurtschip van ruim 21 meter met een petroleummotor. Het schip vervoerde in de vorige eeuw met name lijnolie en kaas voor de firma Wessanen. Op dit moment krijgt het historische schip in Harlingen een metamorfose tot meest innovatieve en duurzame vergaderlocatie van het land.
© eigen foto
Jorrit en Susan Janssen Jouwsma over hun duurzame vergaderschip
Onder de nieuwe naam 'De Vooruitgang' willen Jorrit en Susan Janssen Jouwsma het schip verhuren als duurzame vergaderlocatie. Duurzaamheid is een thema dat wordt doorgevoerd tot in de laatste details. Behalve de elektrische aandrijving met energie van zonnepanelen wordt ook de betimmering met duurzaam hout gedaan en is voor duurzame verf gekozen.
"Je kunt opstappen waar je wilt, zolang het maar binnen Noord-Nederland blijft. Anders gaat de missie van ons verhaal verloren", vertelt Susan Janssen Jouwsma. "We zijn duurzaam omdat we geen dieselmotor gebruiken. We varen elektrisch, met behulp van zonnepanelen op het dek."
© eigen foto
Voor de catering aan boord zal duurzaamheid bovendien bepalend zijn voor de keuze voor koffie, thee en eten, maar ook voor het linnen en het glaswerk en servies. Doel is om het schip in juni in Akkrum te presenteren.