Hoe zit het nou precies met de F-35?

De luchtmacht krijgt deze week officieel de F-35 (JSF) overhandigd. Met een ceremonie in de fabriek van vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Fort Worth, Texas, wordt het toestel overgedragen aan Nederland. Maar hoe zit het nou precies met dat nieuwe toestel? Waar dient het voor en wat is het verschil met de F-16?
Hoe sit it no krekt mei de F-35?
De F-35 die in Texas overhandigd wordt, is niet de eerste F-35 voor de luchtmacht. Er zijn tot nu toe al vijf van deze toestellen geleverd. Met twee F-35's wordt op dit moment al al actief gevlogen in het testprogramma van het toestel. Voor de regering is het overhandigen een heuglijk moment. Dat moment markeert namelijk de overgang van de F-16, eenn vierde generatie-toestel, naar de F-35, vijfde generatie-toestel.
In Italië staat ook een fabriek waar dit soort vliegtuigen gebouwd worden. Die fabriek is belangrijk voor Nederland, want daar worden de meeste Nederlandse F-35's gemaakt. De eerste F-35 die in de herfst in Nederland aankomt, komt ook uit die fabriek.

Wat levert de F-35 op voor het noorden?

Banen! Met name op de vliegbasis van Leeuwarden. Er wordt nu gebouwd aan een volledig nieuwe infrastructuur. Dan gaat het bijvoorbeeld om een hangar en een squadron-gebouw. Alles moet op een andere wijze worden ingericht en gebouwd. Want het gaat om informatie en die informatie moet daar veilig zijn.
© Omrop Fryslân
Een van de grote zorgen bij de F-35 is de geluidsoverlast. Na overleg met de dorpsbelangen en de omwonenden van de vliegbasis is er een geluidsmeetnet aangelegd. Op verschillende plekken in de dorpen om de vliegbasis heen, staan geluidmeetpunten, die in de gaten houden hoeveel geluid er wordt geproduceerd.
Er is in het verleden wel een test geweest waar uit deed blijken dat er eigenlijk niet een groot verschil is tussen een F-16 en een F-35. Defensie denkt zelf ook dat het wel zal meevallen. Want met de F-35 zal minder worden gevlogen dan met de F-16.

Simulator

Veel missies zullen worden gevlogen met een simulator. Een groot deel van de missies die Defensie wil uitvoeren, moet geheim blijven. Voor de Nederlandse kust liggen vaak buitenlandse spionageschepen, die geheime informatie willen verzamelen.
MQ-9 Reaper © Hayo Bootsma
Wat voor de vliegbasis Leeuwarden ook belangrijk is, is de MQ-9 Reaper. Dat is een zogenaamd 'unmanned aerial vehicle', oftewel een soort van drone. De piloten voor dat toestel zijn nog in opleiding en komen als het goed is dit jaar nog naar de vliegbasis in Leeuwarden.
Op de vliegbasis komt voor die MQ-9 Reaper een besturingsunit te staan. Van daar uit kunnen ze dat toestel over de hele wereld laten vliegen. Met de F-35 en de MQ-9 Reaper bereidt Defensie zich voor op de toekomst. Een toekomst met misschien oorlogsvoering in het cybergebied.