FNP-raadslid Soepboer brengt geschiedenisboek over de Gouden Eeuw uit

Het markante FNP-raadslid in Noardeast-Fryslân Aant Jelle Soepboer is niet alleen politicus, maar ook docent. Geschiedenis is zijn vak en daarvoor probeert hij jongeren enthousiast te krijgen. Dat doet hij niet alleen voor de klas, maar ook met een serie boeken onder de leus 'Vet Oud'. Maandag verschijnt in die serie het deel over de Gouden Eeuw.
© Aant Jelle Soepboer
Aant Jelle Soepboer over zijn boeken
"De opzet van het hele boek was om kinderen weer aan het lezen te krijgen en te interesseren voor geschiedenis. Dat is wel wat we terugkrijgen. Het maakt het vak en de verhalen weer levend", vertelt Soepboer. "De betekenis achter een verhaal is veel belangrijker dan jaartallen uit het hoofd leren."

Identificeren

Vet Oud heeft een kind uit de doelgroep als hoofdpersoon. Dus een kind dat ook een jaar of veertien is en dat iets meemaakt in die tijd. Zo kunnen kinderen zich daarmee identificeren.
De boeken zijn niet ontwikkeld als lesmethode, maar kunnen wel in het onderwijs gebruikt worden. "De docent kan een thema uitkiezen, daar verhalen bij zoeken en daar een les omheen bouwen."
© Aant Jelle Soepboer
Volgens Soepboer is de Gouden Eeuw juist een interessante periode. "Wat je ziet, is dat geschiedenis doorleeft. Het houdt niet op. We zien nu nog altijd de gevolgen daarvan en kunnen ons daarmee identificeren."

Kritisch denken

"Trots zijn op je land is natuurlijk goed, maar je moet er ook mee oppassen dat je niet een eenzijdig verhaal vertelt. Wij hebben natuurlijk dingen gedaan die niet door de beugel konden. Zulke dingen moeten kinderen ook weten en dan is het aan hen om te bepalen of het iets is om trots op te zijn. Kritisch denken vind ik één van de belangrijkste dingen die wij onze leerlingen kunnen leren."
Leerlingen over 'Vet Oud'
Nu is Soepboer erg Friesgezind. Zou hij daar ook iets mee doen in zijn boeken? "Ik probeer de verhalen zo veel mogelijk te betrekken op Fryslân. Er is natuurlijk de mogelijkheid dat er een Vet Oud Fryslân zal verschijnen. Dat is wel mijn wens", besluit Soepboer.