Tientallen dode zeekoeten aangespoeld op Waddeneilanden

Op Terschelling, Ameland en Vlieland zijn tientallen dode of bijna dode zeekoeten aangespoeld. Op de Plaat liggen tientallen dode vogels, net als op het Noordzeestrand van de eilanden. De dieren horen op zee en worden normaal niet gezien zo dicht in de buurt van de eilanden. Monique Reinders van de vogelopvang op Terschelling heeft inmiddels tientallen ernstig zieke dieren binnengekregen. "Je ziet ze onder je handen doodgaan."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
De dieren die bij Monique Reinders binnen komen, mankeren stuk voor stuk iets. "Ze zijn heel erg mager en je merkt dat ze niet lekker zijn. Ze zijn veel te mak", vertelt Monique. "Ik heb geen idee hoe dat komt. Maar ze gaan niet op zoek naar voedsel omdat ze ergens iets mankeren."

Onderzoek naar de oorzaak

Onderzoeksinstituut NIOZ zal onderzoeken hoe het komt dat de vogels massaal aanspoelen. Daarbij wordt ook gekeken of het wat te maken heeft met de bijna 300 containers die begin januari dit jaar van het containerschip MSC Zoe vielen.

Een tas vol dode vogels

Monique durft de link met de containerramp nog niet te leggen. "Er drijft hier zat zooi rond, maar of dat een direct verband heeft met deze zieke vogels, dat weet ik niet. Daarom heb ik gisteren een tas vol dode vogels naar het NIOZ gestuurd voor onderzoek. Hopelijk worden het er niet nog veel meer. Dit is zo triest om te zien."
Monique Reinders van de vogelopvang op Terschelling