Douwe de Vries: "Het geeft zo'n kick als het zo zwaarbevochten is"

De Vries werd zondag de oudste winnaar van het Nederlands kampioenschap allround in de geschiedenis. "Dit winnen op mijn 36e, dat is super", zei De Vries na afloop. Na de eerste afstand moest De Vries de drie volgende afstanden in de achtervolging op Marcel Bosker. Na drie persoonlijke records nam De Vries de leiding over in het klassement.
Douwe de Vries
"Je hebt veel spanning", vertelde De Vries over zijn toernooi. "Helemaal voor de 500 meter, omdat dat niet echt mijn afstand is. Die afstand gaat op de training wel lekker, maar voor mijn gevoel verprutste ik het een beetje." De Vries werd achtste in 37.14. "Dan loop je tegen zo'n achterstand aan. Marcel reed ook een goed toernooi en zijn 500 meter was zo snel, dat ik dacht: dit wordt wel echt heel moeilijk."
Toch maakte De Vries zaterdag al veel goed door de 5000 meter in een persoonlijk record van 6.12.47 te winnen. Zondag bevestigde hij zijn goede vorm. "Op de 1.500 kon ik nog net wat tijd winnen en daardoor kreeg ik echt moraal voor de tien kilometer."
De Vries moest op de slotafstand een verschil van 6.24 seconden op Bosker goedmaken om er met de titel vandoor te gaan. "Bosker dacht: shit, dat is net zo'n verschil wat hij kan goedmaken", zei De Vries. En dat bleek: "De tien ging heerlijk. Top! Als het dan toch lukt, is er zoveel ontlading. Ik vond dit echt mooi. Het was zwaar. Ik heb zo vaak getwijfeld en zoveel spanning gevoeld. Gaat dit nog lukken? Marcel reed ook zó goed. Het lukte en het geeft zo'n kick als het zo zwaarbevochten is."
Na de 500 meter reed De Vries een bijna perfect toernooi met toptijden. "Dat komt mede door het ijs en de lage luchtdruk. Al die factoren én nieuw materiaal, waar ik het hele seizoen al lekker op rijd, zorgen voor dit resultaat."
Geweldig dat zij er zijn
Douwe de Vries over zijn vrouw en zoontje
De Vries had in Thialf de steun van zijn vrouw en zoontje. "Dat maakt het af. Geweldig dat zij er zijn. Mijn zoon had oorkleppen op en keek me wat verdwaasd aan. Het kon hem waarschijnlijk niets schelen, maar ik vond het wel heel leuk."

Een droom

Met zijn nationale allroundtitel plaatst De Vries zich ook voor het WK allround, dat begin maart in Calgary plaatsvindt. "Daar was ik eigenlijk niet eens mee bezig, maar dat is super. Ik heb er ook heel veel zin in. Ik wil dit seizoen vooral genieten, kijken of ik iets kan verbeteren. Vorig jaar was ik fysiek wel goed, maar was ik op het verkeerde moment niet helemaal fit. Toen kwam het er niet uit. Zo'n seizoen er achteraan plakken, dat is een droom."