Tientallen Drachtsters doen mee aan 'Tútsjend ark'

Tientallen Drachtsters kwamen zaterdag met hun favoriete gereedschap naar de Zuiderbuurt voor kunstmanifestatie 'Tútsjend ark'. Daar zaten de meest uiteenlopende dingen bij zoals een hoeftrimmer, een tapijtspanner, hamers in allerlei soorten en maten, maar ook veel andere dingen zoals een wimpertang en handpoppen. Al dat gereedschap werd in de pop-up fotostudio op de foto gezet. Van verscheidene gereedschappen werd ook een 3D-scan gemaakt.
Tsientallen Drachtsters dogge mei oan 'Tútsjend ark'
Het doel van het project van kunstenaar Loes ten Ascher is om twee stegen in het centrum van Drachten op te fleuren met foto's en mensgrote maquettes van de gereedschappen, die ook bewegen, kussen en zullen verkleuren. Het is de bedoeling dat die kunstwerken voor het eind van dit jaar worden opgeleverd.

Dada-beweging

Met deze vorm van gemeenschapskunst willen gemeente Smallingerland en kunstenaar Ten Ascher aansluiten bij de Dada-beweging, die honderd jaar geleden belangrijk was in Drachten.
Het eerste voorwerp dat zaterdag werd gefotografeerd was dan ook de schoenmakershamer van de gebroeders Rinsema uit de vaste collectie van Museum Drachten.
Mensen die nog een bijdrage willen leveren aan 'Tútsjend ark' zijn ook zondag welkom in de pop-up studio aan de Zuiderbuurt tussen 11.00 en 17.00 uur. Kunstenaar Loes ten Ascher was zaterdag in ieder geval erg tevreden over de opkomst en ook over het aanbod aan gereedschap wat het opleverde.
Winfried Bruinsma, de eerdere gemeentedichter van Smallingerland, leverde een poëtische bijdrage in de vorm van een gloednieuw vers over 'Tútsjend ark'.
Vanwege het thema wordt het kunstproject ook gesteund het Drachtster innovatiecluster van samenwerkende technische bedrijven. Ook zij zijn blij met deze vorm van aandacht voor gereedschap.
Verslaggever Onno Falkena bij de start van 'Tútsjend ark'