De Fûgelhelling zal vogels moeten weigeren

De Fûgelhelling in Ureterp verwacht in de toekomst dieren te moeten weigeren. De opvang zit vol. Niet eerder als in het jaar 2018 zijn er zoveel vogels en andere beesten binnen gebracht bij de opvang. De groei wordt onder andere veroorzaakt door een uitbreiding van het werkgebied met de gemeente Groningen. Maar het grootste probleem ligt bij de vogels die thuis gehouden worden, zoals hanen, kippen en postduiven, en door de eigenaren bij De Fûgelhelling gedumpt worden.
In Kwekfink, 10.000ste bistl by de Fûgelhelling opfang © De Fûgelhelling
Beheerder Hetty Sinnema vindt het een zorgelijk verhaal dat privé-vogels en -dieren in de bosjes of op het parkeerterrein van De Fûgelhelling gedumpt worden. Ze willen deze dieren graag een plekje geven, want ze kunnen niet overleven in de vrije natuur. Maar het begint de opvang op te breken, want ze kunnen andere vogels die help nodig hebben niet opvangen.
Het begint ons op te breken. Ze nemen een plekje in beslag van andere vogels die help nodig hebben en dat is een schande.
Hetty Sinnema, beheerder De Fûgelhelling
En dat is een schande, zegt Sinnema. "We hebben altijd reservehokken die we zo in elkaar kunnen draaien. Maar na twee weken bij ons zou de eigenaar het beestje bij ons opgehaald moeten hebben of het moet naar een andere opvang toe. En dat is lastig'.
Zo is de opvang bijvoorbeeld tijden bezig geweest om voor een witte kraanvogel een plekje te vinden. En als het plekje er dan is, duurt het nog een tijd om de papieren in orde te maken. In die tijd houdt de vogel in kooi bezet waar ook andere dieren in opgevangen kunnen worden.
Inslapen
Het is nog net niet zo ver dat de opvang dieren moet laten inslapen, maar de kinderboerderijen waar vogels een nieuw plekje kunnen krijgen drogen op. Er zal in de toekomst vaker 'nee' verkocht moeten worden. "Het stuit tegen het dierenhart, want iedereen en elk dier moet geholpen kunnen worden, maar het houdt op. Ik heb het gevoel dat we die kant uit gaan", zegt beheerder Hetty Sinnema.
De opvang zal met Stichting Dierenlot de verblijven uitbreiden, maar als dat vol zit houdt het op en moeten de volgens ergens anders opgevangen worden.