Koeien krijgen de vrijheid in nieuwe woonwijk in natuurgebied De Peinder Mieden

De negentien blaarkoppen moesten wel even wennen aan de vrijheid die ze hebben in de nieuwe woonwijk De Peinder Mieden bij Opeinde, maar de koeien doen het goed. Eerder hebben ze proefgedraaid in een weiland en nu lopen ze vrij rond in een gebied van negentig hectare groot, tussen de bouwvakkers en de huizen in aanbouw. Het is de bedoeling dat ze daar het gras kort houden en voor biodiversiteit zorgen. Ze doen dus eigenlijk aan natuurbeheer.
Kij wenne oan frijheid yn wenwyk
Blierkopkij dogge it natuerbehear yn de Peinder Mieden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verslaggever Ronnie Porte praat met toekomstige bewoner Jentje Steegstra
Drie jaar lang is er proefgedraaid met verschillende dieren, maar blaarkoppen zijn het geschiktst. Ze eten de historische boomwallen niet op en zijn goedkoper dan bijvoorbeeld schapen, want die houden het gras te kort en zijn vaker ziek. Er gelden wel een paar regels voor mensen: honden aan de lijn en hondenpoep opruimen. Auto's en bezoekers moeten opletten en de blaarkoppen mogen niet worden gevoerd of geaaid.

Natuurlijke opzet

De blaarkoppen passen in de gedachte achter het woongebied dat in het natuurgebied De Peinder Mieden ligt. De woonwijk wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier opgezet en ingericht. Zo worden de woningen duurzaam gebouwd en is er veel ruimte tussen de kavels. De eerste menselijke bewoners worden in februari verwacht in De Peinder Mieden en alle 38 woningen zijn waarschijnlijk in 2022 klaar.
Arsjitekt Rindert de Jong oer syn ûntwerp yn de Peinder Mieden