Kik Pierie: "Wedstrijden tegen Ajax bieden perspectief"

"Tegen Ajax een punt pakken is mooi, maar ik baal van de uitschakeling. Toch denk ik zeker dat je aanknopingspunten kunt vinden voor de wedstrijd tegen AZ." Dat zegt Heerenveen-verdediger Kik Pierie over de wedstrijd van zondag tegen AZ. De 18-jarige Leeuwarder lijkt goed in zijn vel te zitten, nu hij centraal in de verdediging staat.
Kik Pierie: "Wedstrijden tegen Ajax geven perspectief."
"Ja, dat mag je wel zeggen ja." Met een grote glimlach reageert Pierie op de vraag of hij zich goed voelt, nu hij weer centraal in de verdediging speelt. De eerste helft van dit seizoen speelde hij vooral op de linksbackpositie.
Dave Bulthuis stond vaak centraal, maar Pierie speelde hem uit de basis en bovendien verlaat Bulthuis Heerenveen nu. "Centraal achterin is denk ik mijn beste positie. Ik kan ook linksback spelen, maar ik denk dat centraal achterin mijn beste positie is. Ik denk dat het team nu ook goed staat. We komen beter aan voetballen toe. Ik hoop dat ik hier voorlopig nog wel even mag blijven staan."

Spelen op de omschakeling of domineren?

Heerenveen speelde twee keer een goede tweede helft tegen Ajax. Dat deed het vooral door goed te spelen op de omschakeling. "Je weet tegen Ajax dat zij het initiatief hebben en veel de bal gaan hebben", zegt Pierie. "Je weet tegen AZ dat je misschien zelf meer de bal gaat hebben. Dat vergt misschien een andere voorbereiding. Ik denk dat we in de discipline hetzelfde moeten doen. We zijn heel goed in de omschakeling, maar we moeten niet vergeten te voetballen. Daar zijn we ook heel goed in."
Toch lijkt het lastig om te kiezen voor een goede tactiek. Heerenveen wil vooral thuis vaak aanvallend en dominant voetbal spelen, maar lijkt in uitwedstrijden, vaak in de omschakeling, beter. "Maar dat hangt dus heel erg af van de tegenstander. Ik denk ook zeker dat we aan de bal goed kunnen zijn. Dat zag je bij vlagen ook tegen Ajax."
AZ is vaak ook een ploeg die initiatief neemt en komt om te voetballen. "Als wij ons onder de eerste druk kunnen uitspelen, dan zijn we goed. Dan kunnen we gebruik maken van onze snelle jongens voorin en de balvastheid van Sam Lammers."
Ben Rienstra krijt read tsjin NAC © www.orange-pictures.nl
Bij Heerenveen keren Yuki Kobayashi en Ben Rienstra terug van een schorsing. Ze kregen kort voor de winterstop allebei rood tegen NAC Breda, maar hebben er nu twee wedstrijden schorsing op zitten. Daardoor heeft trainer Jan Olde Riekerink een luxeprobleem op het middenveld. Stijn Schaars is na de winterstop ook weer terug en Pelle van Amersfoort en Michel Vlap staan ook vaak in de basis.
Vermoedelijke opstelling: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Schaars, Rienstra (of Van Amersfoort), Vlap; Van Bergen, Lammers en Mihajlovic.
De wedstrijd Heerenveen - AZ begint zondag om 16.45 uur en is live te volgen op Omrop Fryslân Radio. Commentator is verslaggever Roelof de Vries.