Freedsmerk: "We willen allemaal het laatste nieuws, maar het mag eigenlijk niks kosten"

We willen allemaal graag het laatste nieuws weten, maar het mag eigenlijk niks kosten. Die conclusie kon wel worden getrokken op de Leeuwarder vrijdagmarkt. De landelijke trend geeft aan dat het aantal betaalde abonnementen van kranten afneemt. NU.nl en andere nieuwssites zijn populair, maar ook krijgen veel mensen de berichten via Facebook onder ogen.
© Omrop Fryslân, René Koster
Ik moet papier hebben. 's Ochtends met een bakje koffie eventjes rustig een krantje lezen, heerlijk!
Krantlezen op de vrijdagmarkt
Echte krantlezers zijn er ook nog veel, voornamelijk onder de ouderen: "Ik moet papier hebben. 's Ochtends met een bakje koffie eventjes rustig een krantje lezen, heerlijk!" Ook hadden verschillende mensen zelfs een dubbel abonnement: op een regionale krant én een landelijke. "Maar die lezen we dan wel met de buren."
Weten mensen op de markt wel wanneer iets nepnieuws is? Is nieuws wel betrouwbaar als je niet weet uit welke bron het komt? "Ik weet het nooit zeker. Je moet er maar op vertrouwen, maar zeker weten doe ik het niet", vertelt een vrouw. Maar daar ziet ze geen gevaar in. "Ik ben iemand met een redelijk goed verstand en ik gebruik verschillende bronnen."
De meeste online-lezers waren wel zo eerlijk om te zeggen dat ze het meest kiezen voor de wat sensationele berichten. Zoals filmpjes met geweld, ongelukken, gekke katten of bizar 'pulpnieuws' dat eigenlijk niet veel nieuwswaarde heeft. Artikelen over de plannen van een staatssecretaris vindt in vrouw niet zo interessant, vertelt ze. "Veel te droge kost!"
Verslaggever René Koster was op de vrijdagmarkt in Leeuwarden
Zijn mensen ook nog bereid om te betalen voor het nieuws? "Ik denk het niet, want het wordt hartstikke duur", vertelt een vrouw. Dat journalisten betaald moeten krijgen, begrijpt ze heel goed. "Maar ik neem 'm dan gewoon niet."