OVERZICHT: De zaak-Van Seggeren

In juli 2017 wordt het lichaam van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren aangetroffen in een stuk weide bij De Westereen. Daarna is er lange tijd onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd. De politie probeert getuigen te vinden om meer te weten te komen over de zaak. In de ruim twee jaar die volgen, worden meerdere scenario's doorgenomen, en worden meerdere verdachten aangehouden, en sommigen ook weer vrijgelaten. Hoe het allemaal is verlopen, is te lezen in dit overzicht.
© De Vries Media

Zondag 9 juli 2017

Een inwoner van De Westereen vindt 's ochtends om 10.30 uur het lijk van een man in de weide aan de rand van De Westereen. Later op de dag wordt bekend dat het stoffelijk overschot van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag is en dat hij is omgekomen door een misdrijf.
De avond daarvoor werd Van Seggeren voor het laatst gezien bij een muziekfeest in De Westereen.

Maandag 10 juli 2017

De politie start met een groot sporenonderzoek op de plek waar het lichaam van Van Seggeren werd gevonden. In de omgeving van de kruising van de straten Fogelsang en Bûterwei worden de bermen gemaaid, om zo bewijsmateriaal te kunnen vinden. Ook worden honden ingezet.
Later op de dag beëindigt de politie het forensisch onderzoek. Het gebied wordt weer vrijgegeven.

Vrijdag 14 juli 2017

Ondanks het eerdere bericht dat Van Seggeren door een misdrijf om het leven is gekomen, houdt een onderzoeksteam nu ook rekening met het scenario dat hij is aangereden. Dat baseren ze op het letsel dat Van Seggeren had.

Vrijdag 11 augustus 2017

Een maand na de dood van Van Seggeren heeft de politie ruim tachtig tips binnengekregen, maar het is nog steeds niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Er werken twintig medewerkers van de politie aan de zaak.

Maandag 21 augustus 2017

De politie deelt in vier dorpen in noordoost-Fryslân huis aan huis folders uit. Daarin vraagt de politie om tips. Ook zoeken ze specifiek naar acht mensen, van wie de politie denkt dat ze meer weten over de laatste uren van Van Seggeren.

Vrijdag 29 septimber 2017

De Politie Fryslân maakt bekend dat Tjeerd van Seggeren naar alle waarschijnlijkheid is aangereden door een blauw voertuig of een voertuig met blauwe onderdelen. Dat concludeert de politie uit sporenonderzoek.
Van Seggeren zou zijn aangereden vlakbij de plek waar hij is gevonden, denkt de politie. Daar zou hij worden opgepikt. Hoe hij dan precies in de weide terecht is gekomen, weet de politie niet. Wel is duidelijk dat hij niet in de weide is aangereden.

Dinsdag 19 desimber 2017

De 33-jarige vrouw van Tjeerd van Seggeren wordt aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij de dood van haar man. De komende dagen wordt ze verhoord.
De politie onderzoekt de woning van de familie en sluit niet uit dat in deze zaak nog meer mensen worden aangehouden.

Vrijdag 22 december 2017

De weduwe van Tjeerd van Seggeren blijft twee weken langer vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar man.

Woensdag 3 januari 2018

De verdachte blijft dertig dagen langer vastzitten.

Donderdag 1 februari 2018

De verdachte blijft nog zestig dagen langer vastzitten.

Vrijdag 2 februari 2018

De verdachte gaat in hoger beroep tegen de verlenging van het voorarrest van zestig dagen. Advocaat Tjalling van der Goot van de verdachte is daartegen in beroep gegaan, omdat zijn cliënt alle betrokkenheid ontkent.

Dinsdag 13 februari 2018

De verdachte blijft vastzitten. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

Donderdag 22 maart 2018

De rechtbank in Leeuwarden behandelt op 28 maart voor het eerst in het openbaar de strafzaak tegen de 33-jarige vrouw van Tjeerd van Seggeren. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar man. De zaak zal nog niet inhoudelijk worden behandeld. Het onderzoek is nog bezig. De rechtbank besluit wel of de vrouw nog langer in voorarrest moet blijven zitten of niet.

Woensdag 28 maart 2018

Tjeerd van Seggeren is vorig jaar juli door een hard of stevig voorwerp op het hoofd geslagen. Daardoor is hij om het leven gekomen en dat is gedaan met voorbedachte rade. Zo bleek op de rechtszaak tegen de vrouw van Van Seggeren, die verdachte is. Mogelijk heeft zijn vrouw geslagen, maar het kan ook zijn dat iemand anders dat heeft gedaan. Justitie gaat er ook vanuit dat zij niet alleen was.
De zittingszaal zat vol met familie en vrienden en mensen uit de omgeving.

Woensdag 13 juni 2018

De rechtbank van Leeuwarden besluit dat er een schouw zal worden gedaan op de kruising waar het lichaam van Tjeerd van Seggeren werd aangetroffen. Het voorarrest van de weduwe van Van Seggeren wordt verlengd.

Woensdag 22 augustus 2018

Er wordt een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om de moeder van de weduwe van Van Seggeren. De schoonmoeder komt uit Duitsland en is aangehouden in Leeuwarden, een uur voordat de pro-formazitting van de zaak zou beginnen. De weduwe zelf zit dan sinds december al vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar man.

Dinsdag 28 augustus 2018

De 55-jarige moeder van de weduwe van Tjeerd van Seggeren wordt weer vrijgelaten. De vrouwe wordt nog wel verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar schoonzoon, maar volgens het Openbaar Ministerie is er niet genoeg reden om haar langer vast te houden.

Woensdag 31 oktober 2018

Familieleden van Tjeerd van Seggeren worden opgeroepen als getuigen in de zaak. Het gaat om de zus en de vader van het slachtoffer. De vader wordt onder andere verhoord over de zoektocht op 9 juli 2017, na de nacht dat zijn zoon verdween. Hij zocht samen met zijn schoondochter die wordt verdacht van moord op de 37-jarige Van Seggeren.

Donderdag 24 januari 2019

Er is een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak van Tjeerd van Seggeren. Dat bleek bij de pro-formabehandeling van de zaak voor de rechtbank in Leeuwarden. De verdachte is de ex-vriend van de vrouw van Tjeerd van Seggeren. De man had eerst gezegd dat hij een alibi had, maar die bleek niet te kloppen.